عامل Rh خونRh factor blood test
عامل رزوس (Rh) یک صفت ارثی است که به یک پروتئین خاص بر روی سطح سلول های قرمز خون اطلاق می شود. اگر خون شما این پروتئین را داشته باشد، شما Rh مثبت می باشید که بیشتر افراد نیز اینگونه هستند. اگر خون شما فاقد این پروتئین باشد، شما Rh منفی تلقی می شوید.
اگرچه عامل Rh بر سلامت شما تاثیری نمی گذارد، اما می تواند بارداری را تحت تاثیر قرار دهد. اگر خون شما Rh مثبت و همسرتان Rh منفی باشد، طی بارداری تان نیاز به مراقبت های ویژه دارید.
اگر باردار باشید، پزشک در جلسه اول معاینه آزمایش عامل Rh را حتماً توصیه می کند. آزمایش عامل Rh یک آزمایش خون ساده بوده که تعیین می کند آیا شما Rh مثبت هستید یا منفی.
آزمایش عامل Rh در دوران بارداری برای تعیین Rh مادر انجام می شود. در برخی موارد، لازم است پدر نوزاد نیز آزمایش عامل Rh را انجام دهد. در طول دوران بارداری (یا به احتمال بیشتر در هنگام زایمان) مقدار کمی از خون نوزاد ممکن است با خون شما تماس پیدا کند. اگر شما Rh مثبت باشید، ناسازگاری Rh نگران کننده نیست. اگر شما Rh منفی و کودک تان Rh مثبت باشد، ممکن است بدن شما پس از قرار گرفتن در معرض سلول های قرمز خون نوزاد آنتی بادی علیه Rh تولید نماید.
به طور معمول، آنتی بادی ها در اولین بارداری مشکل ساز نیستند. نگرانی در مورد بارداری های بعدی با نوزاد Rh مثبت می باشد. در این شرایط، آنتی بادی Rh موجود ممکن است از جفت عبور کرده و با سلول های قرمز خون نوزاد تداخل ایجاد کند. این حالت می تواند منجر به کم خونی کشنده (ناشی از نبود سلول های قرمز سالم) برای نوزاد Rh مثبت شود.
اگر شما Rh منفی هستید، ممکن است به آزمایش خون دیگری (غربالگری آنتی بادی) طی سه ماهه اول بارداری و دوباره در طول هفته 28 بارداری نیاز داشته باشید. طی این آزمایش آنتی بادی علیه Rh مثبت خون تشخیص داده می شود. اگر آنتی بادی Rh در بدن تان تولید نشده باشد، یکی از محصولات خونی به نام گلوبولین ایمنی Rh (Rh immune globulin) را به شما تزریق خواهند کرد. این سلول شما را از تولید آنتی بادی Rh طی بارداری محافظت می کند.
اگر کودک شما با Rh منفی متولد شود، هیچ درمان اضافی نیاز نیست. اگر کودک تان Rh مثبت باشد، مدت کوتاهی پس از زایمان به تزریق دیگری احتیاج دارید. به احتمال زیاد در حاملگی های بعدی و بعد از هر زایمان کودک Rh مثبت به تزریق نیاز پیدا خواهید کرد.
اگر شما Rh منفی هستید، تحت هر یک شرایط زیر به دلیل احتمال تماس با خون Rh مثبت، باید گلوبولین ایمنی Rh دریافت نمایید:
- سقط جنین
- حاملکی خارج رحمی: وقتی که نطفه در جایی به جز رحم مانند لوله فالوپ قرار گیرد
- حاملگی مولار: تومور غیرسرطانی خوش خیم که در رحم توسعه یابد
- آمینوسنتز: آزمایشی قبل از زایمان می باشد که از مایع آمنیوتیک برای تست و یا درمان نمونه برداری انجام می شود
- نمونه برداری از پرزهای کوریونی: آزمایشی قبل از زایمان بوده که از برآمدگی های باریک تشکیل دهنده جفت (پرزهای کوریونی جفت) برای تست نمونه برداری انجام می شود.
- خونریزی در دوران بارداری
- ضربه به شکم در دوران بارداری
- چرخش نامناسب کودک قبل از زایمان
اگر غربالگری آنتی بادی نشان دهد که در حال تولید آنتی بادی می باشید، تزریق گلوبولین ایمنی Rh کمک کننده نخواهد بود. کودک تان تحت مراقبت دقیق قرار خواهد گرفت. در صورت لزوم، به فرزندتان انتقال خون از طریق بند ناف در دوران بارداری یا بلافاصله بعد از زایمان انجام خواهد گرفت:
Rh مادر Rh پدر Rh کودک هشدارها مثبت مثبت مثبت --------------- منفی منفی منفی --------------- مثبت منفی مثبت یا منفی --------------- مثبت مثبت مثبت یا منفی تزریق گلوبولین ایمنی Rh آزمایش عامل Rh، یک آزمایش خون ساده می باشد. نمونه خون معمولاً در مطب پزشک گرفته شده (به طور معمول در طول اولین ویزیت) و به یک آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل فرستاده می شود.
هیچ آمادگی خاصی نیاز نیست.
اگر شما Rh منفی و همسرتان Rh مثبت باشد، احتمال تولید آنتی بادی خطرناک در فرزندتان وجود دارد. در مورد تزریق گلوبولین ایمنی Rh طی بارداری با پزشک تان مشورت نمایید.