سندرم متابولیکMetabolic syndrome
تعریف بیماری
سندرم متابولیک به مجموعه ای از شرایط گفته می شود که عبارتند از افزایش فشارخون، افزایش قند خون، چربی اضافی در اطراف کمر و سطوح بالای کلسترول. این شرایط با هم رخ داده و خطر بیماری قلبی، سکته و دیابت را افزایش می دهند. داشتن تنها یکی از این شرایط به این معنا نیست که شما به سندرم متابولیک مبتلا هستید. بااین حال، هر یک از این شرایط خطر ابتلاء به بیماری های جدی را افزایش می دهد. اگر چند مورد از این ویژگی ها با هم رخ دهند، احتمال خطر بیشتر است.
اگر شما به سندرم متابولیک یا هر یک از اجزای سندرم متابولیک مبتلا هستید، تغییر شیوه زندگی سبب تاخیر یا حتی پیشگیری از پیشرفت مشکلات مرتبط با سلامتی می شود.
نشانه ها
بسیاری از اختلالات مرتبط با سندرم متابولیک نشانه ای ندارند، اگرچه دور کمر بزرگ یک نشانه قابل مشاهده است. اگر قند خون شما بالاست، شما ممکن است علائم و نشانه های دیابت شامل افزایش تشنگی، تکرر ادرار، خستگی و تاری دید را تجربه کنید.
علل
سندرم متابولیک در درجه اول به علت چاقی و عدم فعالیت بروز می کند. سندرم متابولیک با مقاومت به انسولین مرتبط است. به طور معمول، دستگاه گوارش شما مواد غذایی خورده شده را به قند(گلوکز) تجزیه می کند. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس ساخته شده و به ورود قند به عنوان سوخت به داخل سلول ها کمک می کند.
در افراد مبتلا به مقاومت به انسولین، سلول ها به طور طبیعی به انسولین پاسخ نمی دهند و گلوکز نمی تواند به آسانی وارد سلول ها شود. در نتیجه، علیرغم تلاش بدن برای کنترل گلوکز از طریق ترشح مقادیر زیاد انسولین، سطوح گلوکز در خون افزایش می یابد. این وضعیت در نهایت هنگامیکه بدن قادر به تولید انسولین کافی جهت کنترل گلوکز خون نباشد می تواند سبب دیابت شود.
عوامل خطر
عوامل زیر سبب افزایش خطر بروز سندرم متابولیک می شوند:
• سن. خطر سندرم متابولیک با افزایش سن بیشتر شده و 40% افراد بالای 60 سال را تحت تاثیر قرار می دهد.• نژاد. اسپانیایی ها و آسیایی ها نسبت به سایر نژادها بیشتر در معرض خطر سندرم متابولیک قرار دارند.
• چاقی. وزن بالا خطر سندرم متابولیک را افزایش می دهد. به خصوص اگر به چاقی سیبی شکل مبتلا باشید.
• دیابت. ابتلاء به دیابت بارداری و سابقه خانوادگی دیابت نوع 2 احتمال سندرم متابولیک را افزایش می دهد.
• سایر بیماری ها. ابتلاء به بیماری قلبی- عروقی، کبد چرب غیرالکلی یا سندرم تخمدان پلی کیستیک خطر سندرم متابولیک را افزایش می دهد.
عوارض
ابتلاء به سندرم متابولیک خطر ابتلاء به برخی بیماری ها را افزایش می دهد که عبارتند از:
• دیابت. اگر شما شیوه زندگی خود را به منظور کنترل مقاومت به انسولین تغییر ندهید، سطوح گلوکز خون شما افزایش یافته و ممکن است به دیابت مبتلا شوید.
• بیماری قلبی-عروقی. بالا بودن کلسترول و افزایش فشارخون می تواند منجر به ساخته شدن پلاک در شریان ها شود. این پلاک ها می توانند سبب سخت و باریک شدن شریان ها و درنتیجه بروز حمله قلبی یا سکته شوند.
زمان مراجعه به پزشک
اگر شما حداقل یکی از اجزای سندرم متابولیک را دارا هستید، از پزشک خود سوال کنید که آیا شما نیاز به انجام آزمایش برای بررسی سایر اجزای سندرم متابولیک دارید یا خیر.
روش های تشخیصی
روش های تشخیصی:
سازمان های مختلف معیارهایی برای تشخیص سندرم متابولیک دارند. درصورتیکه شما 3 یا تعداد بیشتری از ویژگی های ذکر شده را دارا باشید، به سندرم متابولیک مبتلا هستید:
• دور کمر بیشتر از 89 سانتیمتر برای زنان و بیشتر از 102 سانتی متر برای مردان.
• سطح تری گلیسرید خون بالاتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر و یا تحت درمان بودن با داروهای کاهنده تری گلیسرید بالا.
• کلسترول خوب یا HDL کمتر از 40 میلی گرم در دسی لیتر در آقایان و کمتر از 50 میلی گرم در دسی لیتر در زنان و یا دریافت دارو برای درمان HDL پایین.
• افزایش فشارخون. دریافت دارو به منظور درمان پرفشاری خون یا فشارخون سیستولیک بالاتر از 130 میلی متر جیوه و فشارخون دیاستولیک بالاتر از 85 میلی متر جیوه.
• بالا بودن قند خون ناشتا. افزایش قند خون بالاتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر و یا دریافت دارو به منظور درمان بالا بودن قند خون.
درمان دارویی
اگر تغییر شیوه زندگی کافی نباشد، پزشک ممکن است به منظور کنترل فشارخون، سطوح کلسترول و قند خون استفاده از داروها را توصیه کند.
اصلاح شیوه زندگی
معمولاً تغییر شیوه زندگی به منظور پیشگیری از بروز بیماری های جدی مانند دیابت و بیماری قلبی مورد نیاز است. این تغییرات عبارتند از:
• ورزش. توصیه می شود روزانه 30 دقیقه یا بیشتر ورزش با شدت متوسط مانند پیاده روی سریع انجام شود.
• کاهش وزن. کاهش وزن می تواند مقاومت به انسولین، فشارخون و خطر دیابت را کاهش دهد.
• رژیم غذایی سالم. از رژیم غذایی DASH و رژیم غذایی مدیترانه ای پیروی نمایید که در این دو نوع رژیم دریافت چربی های ناسالم محدود شده و بر مصرف میوه، سبزیجات، ماهی و غلات کامل تاکید دارند.
• سیگار نکشید. سیگار سبب تشدید عوارض سندرم متابولیک می شود. در زمینه ترک سیگار با پزشک خود مشورت کنید.