راه های افزایش شیر در مادران شیرده
چرا بسیاری از مادران به دنبال راه های افزایش شیر خود هستند؟
بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی، تغذیه نوزاد باید تا شش ماه به صورت انحصاری با شیر مادر باشد. غذاهای جامد می توانند بعد از شش ماه به تدریج به برنامه غذایی نوزاد اضافه شوند. در کنار مصرف غذاهای جامد، شیردهی به نوزاد باید تا دو سالگی ادامه پیدا کند. شیر مادر بهترین غذا برای نوزاد است، زیرا حاوی مقادیر کافی و متعادلی از انواع مواد غذایی و ترکیبات زیست فعال است که رشد و نمو مطلوب نوزاد و تمام اندام های بدن او را تضمین می کند. ترکیبات زیست فعال موجود در شیر مادر ترکیبات طبیعی با فعالیت بیولوژیکی هستند که ارزش تغذیه ای نیز دارند. شیر مادر به واسطه داشتن این مواد، تنها غذایی است که سیستم ایمنی و فلور طبیعی دستگاه گوارش نوزاد را به بهترین شکل تقویت کرده و از او در برابر بیماری ها محافظت می کند.
با توجه به اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر، دغدغه بسیاری از مادران شیرده در دوره شیردهی این است که بتوانند شیر کافی برای تغذیه کودکشان داشته باشند؛ این که نوزادشان روزانه چه مقدار شیر می خورد و آیا این مقدار شیر برای برطرف کردن نیازهای غذایی او کافیست یا خیر.
چگونه می توان فهمید نوزاد شیر کافی می خورد؟
در واقع هیچ راهی برای تعیین این که در هر نوبت شیردهی نوزاد چه مقدار شیر می خورد، وجود ندارد؛ اما با نشانه های زیر می توان مشخص کرد که آیا شیری که نوزاد می خورد برایش کافیست یا خیر:
- افزایش تدریجی وزن نوزاد طبق معیارهای علمی
- شنیدن صدای بلعیدن شیر توسط نوزاد هنگام شیردهی
- شیردهی بین هشت تا دوازده نوبت در روز و سیر بودن نوزاد بین دفعات شیردهی
- دفع مدفوع متناسب با تعداد دفعات شیردهی
- احساس پر بودن سینه ها پیش از شیردهی و احساس سبکی آن ها پس از شیردهی
اگر علائم و نشانه ها حاکی از این باشد که شیر به اندازه کافی تولید نمی شود، مادران شیرده ناگزیر هستند به دنبال راه های افزایش شیر خود باشند. اگر کم بودن شیر باعث گرسنگی نوزاد شود، با افزایش شیر مادر کودک سالم تر و شاداب تر خواهد شد.
چند راهکار برای افزایش شیر مادر
موارد زیر می توانند به افزایش شیر مادر کمک کنند:
- اجازه دهید نوزاد سینه تان را بمکد؛ حتی اگر می دانید شیرتان کافی نیست. زیرا مکیدن سینه سلول های عصبی را تحریک می کند و پیام افزایش شیر مادر را به مغز می فرستد.
- هنگام شیر دادن نوزاد را در موقعیتی نگه دارید که بتواند شیر را بمکد. شیر باید از پستان ها خارج شود تا دوباره بدن شیر تولید کند.
- در هر نوبت شیردهی، نوزاد باید از هر دو سینه شیر بنوشد.
- هنگام شیر دادن به نوزاد، با دستتان سینه را ماساژ دهید. این کار کمک می کند شیر خارج شود.
- هنگام شیر دادن آرام باشید و نفس های عمیق بکشید. با این کار شیر راحت تر به جریان می افتد.
- آخرین و مهم ترین مورد برای افزایش شیر مادر، رژیم برای شیردهی است. به دلیل اهمیت بالای این موضوع، لازم است به طور مفصل تری به آن پرداخته شود.
نقش تغذیه سالم و کافی در افزایش شیر مادر
داشتن تغذیه کافی در دوران شیردهی، یکی از اصلی ترین راه های افزایش شیر مادر است. مادران شیرده در دوران شیردهی باید کالری بیشتری دریافت کنند تا بتوانند شیر کافی برای کودکشان فراهم کنند. سه وعده غذای اصلی حتما باید با دو میان وعده مغذی همراه باشد تا علاوه بر کالری، تمام ریزمغذی های مورد نیاز مادر تأمین شود. باید توجه داشت که نیاز مادران شیرده به کالری، املاح معدنی و ویتامین در دوران شیردهی متفاوت از دوران بارداری است. با داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم در دوره شیردهی شامل گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و شیر گاو، علاوه بر پروتئین موادی مانند ویتامین D، کلسیم، امگا3 و امگا6 به بدن مادر می رسد.
مطالعات ثابت کرده است که تغذیه مادر نه تنها در سلامتی او، بلکه در مقدار و کیفیت شیر او نیز تأثیرگذار است. از این رو تلاش های جدی برای تأمین نیازهای تغذیه ای و حمایت از مادران در دوره شیردهی صورت گرفته است. یکی از دستاوردهای این مطالعات و تلاش ها، شیرهای غنی شده است که خلأهای ریزمغذی های شیر گاو را جبران می کند.
خواص شیر غنی شده
اگر چه شیر گاو یکی از مواد غذایی مفید است که نوشیدن روزانه آن به مادران شیرده در دوره شیردهی توصیه می شود اما یک لیوان شیر گاو تنها 23% از کلسیم و 1% از ویتامین D روزانه مادر را می تواند تأمین کند و از طرفی مقدار امگا3 موجود در آن بسیار ناچیز است. شیرهای غنی شده از طریق غنی کردن پایه شیر گاو با املاح معدنی، ویتامین ها و ریز مغذی ها، این کمبودها را جبران کرده است که در نتیجه با نوشیدن یک لیوان از این شیر به صورت روزانه بسیاری از نیازهای تغذیه ای مادر در دوره شیردهی پوشش داده می شود.
نظرات بسته شده است.