اسید فولیک و پیشگیری از اختلالات رشد اجتماعی کودکان

اوتیسم نوعی اختلال رشدی (از نوع روابط اجتماعی) است که با رفتارهای ارتباطی، کلامی غیر طبیعی مشخص می‌شود. علائم این اختلال تا پیش از سه سالگی بروز می‌کند و علّت اصلی آن ناشناخته‌است. این اختلال در پسران شایع تر از دختران است. لوله عصبی 28 روز پس از لقاح (هفته ششم بارداری) بسته می شود و رشد ساختارهای اولیه مغز 15 تا 56 روز پس از لقاح (در هفته های پنجم تا دهم بارداری) اتفاق می افتد. تاکنون محققان دریافته اند مصرف اسید فولیک در دوران بارداری ، جنین را در برابر ابتلا به مشکلات کانال نخاعی و دیگر نقایص جنینی دستگاه عصبی محافظت می کند.
 اختلالات طیف اوتیسم، از جمله ژنتیکی ترین اختلالات مغزی است ولی هنوز درباره چگونگی ابتلا به آن ، اطلاعات کمی در دست است. بر این اساس ، تشخیص ، جلوگیری و درمان این اختلالات نیز محدود است.
طبق تحقیق جدیدی که در مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شد، خانم های بارداری که قبل از بارداری و در دوران بارداری مکمل های اسید فولیک مصرف کرده بودند، احتمال ابتلا به اوتیسم در کودکان آنها کمتر بود.
محققین 85176 نوزادی که بین سال های 2002 و 2008 به دنیا آمده بودند را از نظر تاثیر استفاده مادران از مکمل های اسید فولیک بر ریسک ایجاد اختلال طیف اوتیسم مورد بررسی قرار دادند. هدف اصلی محققین زنانی بودند که از 4 هفته قبل از باردار شدن تا 8 هفته بعد از شروع بارداری مکمل های اسید فولیک مصرف کردند.
 با بررسی نتایج به دست آمده اختلال طیف اوتیسم برای 270 کودک تشخیص داده شد، که جزئیات آن شامل:114 نفر اختلال اوتیسم، 56 نفر سندروم اسپرجر و 100 نفر اختلال رشد فراگیر داشتند. خانم هایی که در اوایل بارداری مکمل های اسید فولیک مصرف کرده بودند، اختلال اوتیسم در کودکان آنها40 درصد کمتر بود. البته کاهشی در ریسک ابتلا به سندروم اسپرجر یا اختلال رشد فراگیر مشاهده نشد.در شروع تحقیق، غذا در نروژ با اسید فولیک، غنی نشده بود، بنابراین مکمل ها تنها منبع غذایی خانم ها بودند.
این مطالعه جدید فقط رابطه بین استفاده از مکمل های اسید فولیک و کاهش ریسک ابتلا به اختلال اوتیسم را نشان می دهد. ولی رابطه علت و معلولی برقرار نمی کند. با این حال کارشناسان تاکید می کنند که کاهش ریسک ابتلا به اختلال های اوتیستیک توسط یک مکمل غذایی بحث برانگیز است و باید در جمعیت های دیگر نیز بررسی شود.
نکته عملی: اسید فولیک یک نوع ویتامین ب است که برای سنتز و ترمیم DNA لازم است. همچنین به پیشگیری از نقایص لوله عصبی از جمله "نخاع دوشاخه" در جنین در حال رشد، کمک می کند. اسید فولیک در سبزیجات سبز و برگدار، نخود، عدس، تخم مرغ، مخمر و جگر یافت می شود. از آنجائیکه بدست آوردن فولیت کافی از غذا دشوار است، توصیه می شود که همه خانم هایی که در سن بارداری هستند هر روز 400 میکروگرم اسید فولیک از مولتی ویتامین ها مصرف کنند. خانم های باردار باید از اوایل بارداری 400 میکروگرم اسید فولیک مصرف کنند.
منبع:

JAMA. 2013;309(6):570-577
 

نظرات بسته شده است.