آکانتوزیس نیگریکانسAcanthosis nigricans

  • تعریف بیماری

    آکانتوزیس نیگریکانس یک بیمای پوستی است که با نواحی تیره و بافت مخملی شده ی پوست که به تدریج رنگ خود را از دست می دهد  شناخته می شود که به طور عمده در چین و چروک های پوستی رخ می دهد.
    قسمت متاثر شده‌ی پوست میتواند ضخیم شود و اغلب اوقات، آکانتوزیس نیگریکانس نواحی زیر بغل، کشاله ی ران و گردن را درگیر میکند.
    تغییرات پوستی در این بیماری، به طور معمول در افراد چاق و یا مبتلایان به دیابت اتفاق می افتد. کودکانی که مبتلا به این بیماری می شوند در معرض ریسک بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده هستند.
    آکانتوزیس نیگریکانس ندرتاً میتواند علامت هشداری برای وجود یک تومور سرطانی در یک اندام داخلی مانند کبد یا معده باشد.
    درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد ودر شرایط حاد درمان می تواند تا حدودی رنگ و بافت طبیعی را به ناحیه‌ی متاثر شده از بیماری، برگرداند.

    نشانه ها

    تغییرات پوستی تنها نشانه‌ی آکانتوزیس نیگریکانس هستند. بیماران اغلب متوجه قسمتی از پوست که تیره و ضخیم شده در چین و چروک‌های پوستی می شوند (عمدتاً در قسمت زیر بغل، کشاله ی ران و پشت گردن).
    تغییرات پوستی معمولا به کندی اتفاق می افتند و ناحیه پوستی متاثر شده ممکن است با بو و یا خارش همراه باشد.

    علل

    آکانتوزیس نیگریکانس میتواند با موارد زیر در ارتباط باشد:
    مقاومت به انسولین: در بیشتر افراد مبتلا به این بیماری مقاومت به انسولین نیز گزارش شده است. انسولین هورمونی است که از پانکراس ترشح می شود و به بدن این امکان را می دهد تا از قند استفاده کند. مقاومت به انسولین همان اختلالی است که در نهایت منجر به دیابت نوع 2 می شود.
    اختلالات هورمونی: آکانتوزیس نیگریکانس اغلب در افرادی که اختلالاتی از جمله کیست تخمدان، تیروئید کم کار یا مشکلات غدد ادرنال دارند اتفاق می افتد.
    داروها و مکمل ها: دوز بالای نیاسین، قرص‌های ضدبارداری، پردنیزون و دیگر کورتیکواستروییدها می توانند منجر به بروز آکانتوزیس نیگریکانس شوند.
    سرطان: بیماری آکانتوزیس نیگریکانس گاهی به همراه لنفوم یا هنگامی که یک تومور سرطانی شروع به رشد در یک اندام داخلی مانند کبد، کولون یا معده می کند  اتفاق می افتد.

  • عوامل خطر

    •    چاقی: هرچه فرد سنگین وزن تر باشد احتمال خطر آکانتوزیس نیگریکانس بیشتر است.
    •    نژاد: مطالعات نشان داده اند که آکانتوزیس نیگریکانس در آمریکا در میان افراد بومی شایع تر است.
    •    پیشینه ی خانوادگی بیماری: برخی انواع آکانتوزیس نیگریکانس مشخص شده است که می تواند ارثی باشد.

    عوارض

    افرادی که مبتللا به آکانتوزیس نیگریکانس هستند با احتمال بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 مواجهند.

    آمادگی ویزیت پزشک

    به احتمال زیاد در ابتدا بیمار به پزشک خانواده ی خود مراجعه می کند سپس او ممکن است بیمار را به یک متخصص مربوط به اختلالات پوستی (درماتولوژیست) یا متخصص غدد ارجاع دهد.
    به علت اینکه زمان ملاقات میتواند کوتاه و مختصر باشد و اغلب مواردی بسیاری برای پوشش داده شدن جود دارد بهتر است که بیمار از قبل آمادگی لازم جهت ملاقات پزشکی خود را داشته باشد.
    اقداماتی که بیمار می تواند انجام دهد:
    قبل از ملاقات با پزشک ممکن لازم باشد بیمار پاسخ پرسش های زیر را تهیه کند:
    آیا تا به حال کسی در خانواده ی شما این مشکل را داشته است؟
    آیا دیابت در خانواده ی شما موروثی است؟
    ایا تا به حال مشکلی مربوط به تخمدان ها، غدد آدرنال و یا تیرویید خود داشته‌اید؟
    چه داروها و مکمل هایی را به طور منظم دریافت می کنید؟
    آیا تاکنون دوزهای بالای پردنیزون را برای مدت بیش از یک هفته استفاده کرده‌اید؟
    چه انتظاری از پزشک باید داشت:
    به احتمال زیاد پزشک سوالاتی را از بیمار خواهد پرسید. آماده بودن برای پاسخ دادن به این سوال‌ها زمان بیمار را جهت صحبت در باره‌ی مواردی که بخواهد مدت بیشتری صرف آن ها کند، حفظ می کند.
    سوالاتی که ممکن است پزشک از بیمار داشته باشد شامل موارد زیر می‌شود:
    چه زمانی علائم شما شروع شد؟
    آیا علائم وخیم تر شده اند؟
    چه نواحی‌ای از بدن شما درگیر شده است؟
    آیا تاکنون مبتلا به سرطان بوده‌اید؟

    زمان مراجعه به پزشک

    اگر شما متوجه تغییراتی در پوست خود شدید، خصوصاً تغییرات ناگهانی با پزشک خود آن را درمیان گذارید چرا که ممکن است شرایط حادی داشته باشید که نیاز به درمان داشته باشد.

  • روش های تشخیصی

    این بیماری به طور عمده توسط آزمایش پوستی مشخص می شود. یک نمونه‌ی کوچک پوست برای انجام آزمایشات آزمایشگاهی برداشته می شود (بیوپسی).
    اگر علت آکانتوزیس نیگریکانس نامشخص باشد، ممکن است پزشک جهت پیدا کردن علل زمینه‌ای بیماری درخواست انجام آزمایش خون، تصویر برداری و یا تست‌های دیگری را نیز بدهد.
    درمان:
    در بسیاری از شرایط، درمان علل زمینه ای آکانتوزیس نیگریکانس می تواند کمک به کمرنگ شدن علائم بیماری از جمله از بین رفتن رنگ پوست کند.
    کاهش وزن: اگر علت آکانتوزیس نیگریکانس چاقی باشد، کاهش وزن می تواند کمک کننده باشد.
    متوقف کردن دارو درمانی یا مکمل ها: در صورتی که به نظر رسد که شرایط بیماری مرتبط به مصرف داروها یا مکمل ها باشد،پزشک ممکن است پیشنهاد دهد که بیمار مصرف آن‌ها را متوقف سازد.
    جراحی: اگر آکانتوزیس نیگریکانس به دنبال یک تومور سرطانی ایجاد شده باشد، برداشتن تومور از طریق جراحی می تواند تغییر رنگ پوست را برطرف سازد.

    درمان دارویی

    اگر بیمار در رابطه با ظاهر پوست خود نگرانی داشته باشد و ناحیه ی درگیر شده منجر به ناراحتی شود و یا اگر شروع به منتشر کزدن بو‌ی ناخوشایند کند پزشک ممکن است موارد زیر را در نظر بگیرد:

    تجویز انواع کرم ها جهت نرم و روشن تر کردن ناحیه ی درگیر شده.
    توصیه به مصرف صابون های ضد باکتری که البته باید به آرامی استفاده شوند چرا که ساییده شدن آن روی پوست می تواند شرایط را وخیم تر سازد.
    آنتی بیوتیک های موضعی
    داروهای خوراکی ضد آکنه
    لیزر درمانی جهت کاهش ضخامت پوست