نکاتی برای کوتاهی قد کودکان
کوتاهی قد کودکان ممکن است در دو مرحلهی قبل از تولد (مرحلهی جنینی) و پس از تولد و یا در هر دو مقطع اتفاق بیفتد. در دوران بارداری، مادر نقش مهمی در این رابطه ایفا می کند. به طوریکه مصرف ناکافی ریزمغذیها به انضمام نوشیدن الکل و استعمال دخانیات در دوران بارداری به رشد ناکافی و کموزنی کودک در هنگام تولد میانجامد. بنابراین، دریافت مکملهای غذایی مناسب و اجتناب از الکل و سیگار برای چنین مادرانی ضروری است.
در میان عوامل موثر بر رشد کودک میتوان به وضعیت ژنتیک کودک (که از نظر رشد قدی میتواند با قد والدین کودک نیز مرتبط باشد) و به وضعیت تغذیهی کودک یا وجود بیماری مزمن اشاره کرد.
همچنین توجه به وزن کودک و مقایسهی آن با قد او بسیار مهم است. بنابراین اگر کودکی را دیدیم که با وجود اضافه وزن، دارای قد کوتاهی بود، باید ارزیابی پزشکی لازم جهت بررسی علت اضافه وزن وی انجام شود. لبته در مرحله بلوغ معمولا کودکان چاق بدلیل بسته شدن زودتر صفحه رشد از رشد قدی مناسب باز می مانند.
در کنترل قد کودکان یک بار اندازگیری ارزش زیادی نخواهد داشت بلکه آنچه مهم است سیر رشد قدی کودکان در طی دوران کودکی می باشد. خیلی از کودکان که در سالهای اولیه رشد قدی زیادی ندارند در دوران بلوغ جهشی در رشد قدی آنان ایجاد می شود. و جالب آنکه خیلی از این کودکان قد بلندتری نسبت به سایر همسالان خود پیدا می نمایند.
عوامل تغذیه ای موثر بر رشد قدی
علاوه بر انرژی، وجود چندین اسید چرب ضروری (که در اغلب چربیها، به ویژه در چربی ماهی و روغنهای گیاهی وجود دارند)، به انضمام چندین اسید آمینهی ضروری (که در ساختمان پروتئینها وجود دارند) برای رشد و نمو کافی کودکان لازم است.
مصرف طولانی مدت غذاهایی که پروتئین آنها کیفیت پایینی داشته و در نتیجه تمام اسیدهای آمینهی ضروری را به حد کافی برای بدن کودک تأمین نکند، به کندی رشد کودک یا توقف رشد کودک میانجامد. البته مصرف غذاهایی که چربی زیادی داشته باشند نیز موجب میشود که پروتئینها در حد نیاز، به بدن کودکان نرسند و همین برای رشد آنها مشکلساز خواهد بود. علاوه بر انرژی (که بخش مهمی از آن از کربوهیدراتها یعنی قندهای ساده و مرکب تامین میشود) و چربی و پروتئین (که این سه به نام درشت مغذیها شناخته میشوند) دریافت کافی ریزمغذیهای مختلف یعنی ویتامینها و املاح نیز برای رشد کافی و مناسب کودکان ضروری است. نقش چندین ریزمغذی در تأمین رشد کافی کودکان شناخته شده است. اما این که کدام یک از آنها بیشترین تاثیر را در تاخیر و کندی رشد کودکان دارد، هنوز مشخص نیست.
کمبود روی (حتی کمبود متوسط یا خفیف) در کاهش رشد قدی کودکان نقش دارد. کمبود متوسط تا شدید ویتامین A، آهن، کلسیم و ید نیز در تاخیر رشد کودکان نقش شناخته شدهای دارند. کمبود روی تا حدود زیادی به ناکافی بودن آن در رژیم غذایی، جذب ناکافی آن از رژیم غذایی یا اختلال جذب و از دست رفتن روی بدن (مثلاً در هنگام اسهال) بستگی دارد. کمبود شدید روی به عنوان وضعیتی تعریف شده که وجوه مشخصهی آن عبارتاند از: کوتاهی قد، کمی رشد غدد بدن (به ویژه غدد جنسی)، اختلال عملکرد ایمنی، اختلالات پوستی، نقص عمل کرد شناختی و بیاشتهایی میباشند. البته کمبود شدید نادر بوده و اغلب موارد کمبود خفیف و متوسط هستند. منابع مهم روی عبارت هستند ازگوشتها، حبوبات، مغزها و غلات کامل.
مشخص شده که خوردن غذاهای حیوانی به همراه مکملهای غذایی دیگر مانند کلسیم در مقابله با کاهش رشد کودکان مؤثر است. دلایلی وجود دارد که در بعضی شرایط مصرف شیر (بهترین منبع کلسیم) میزان رشد کودکان را بهبود میبخشد. افزایش قد جوانان ژاپنی از سال 1970- 1950با افزایش مقدار کلسیم دریافتی آنها (از کمترین مقدار دریافت در دنیا به 600 میلیگرم در روز) مربوط بود.
کمبودهای غذایی در دوران کودکی، حتی در صورتی که مکملهای ویتامینی و غذایی در ابتدای خردسالی کودک به او داده شده باشند هم نمیتوانند از کوتاهی قد او جلوگیری کنند. در کودکان «دچار عقب افتادگی رشد» دادن یکی یا برخی از مکملها تأثیر چندانی نخواهد داشت، بلکه توصیه میشود از مخلوط مکملها استفاده شود.
با توجه به مطالب ذکر شده، مصرف غذا در حد متعادل و مناسب و از تمام گروههای غذایی بسیار مهم می باشد:
- نان و غلات از منابع با ارزش برای تامین انرژی، در برگیرندهی بخشی از پروتئین مورد نیاز، برخی ویتامینهای ضروری و بعضی املاح مهم برای بدن هستند. متاسفانه در غلات و به ویژه در پوستهی غلات، علاوه بر تمام مواد با ارزش، موادی هم به نام فیتات وجود دارند که از جذب آهن، کلسیم و روی تا حدود زیادی جلوگیری میکنند. ولی اگر خمیر نان سبوسدار به خوبی تخمیر شود و از جوش شیرین برای ورآمدن آن استفاده نشود، مقدار زیادی از فیتات موجود در آن تجزیه شده و به مواد قابل جذب تبدیل میشود و در نتیجه مقدار جذب املاح نان به حداکثر میرسد. مشخص شده مصرف نانهایی که به خوبی تخمیر نشدهاند، به علت ممانعت از جذب املاح و به ویژه روی، باعث کوتاهی قد میشوند.
- گروه بعدی غذاها، سبزیجات و میوهها هستند که تامینکننده بسیاری از املاح و ویتامینها و از جمله پیشسازهای ویتامین A می باشند.
- گروه شیر و لبنیات، با فراهم کردن اسیدهای چرب، پروتئینهای مرغوب، برخی ویتامینهای بسیار باارزش و بسیاری از املاح به خصوص کلسیم، در تامین سلامت و رشد کودکان نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند.
- آخرین گروه غذایی یعنی گوشتها، حبوبات و تخممرغ با تامین پروتئینها، املاح (بهویژه آهن برای جلوگیری از کم خونی )، و برخی ویتامینها از جمله ویتامین B12 (که برای خونسازی فوقالعاده ضروری بوده و تنها در غذاهای حیوانی یافت میشود)، برای بدن ضروری هستند.
نقش هورمون رشد
غده هیپوفیز قدامی که در مغز قرار دارد، علیرغم اندازه کوچکش محل ترشح هورمونی به نام هورمون رشد است. این هورمون باعث می شود که چربی اضافی و زائد بدن سریع تر به انرژی تبدیل شود، در نتیجه موجب رشد بیشتر و قوی تر استخوان های بدن خواهد شد. هورمون رشد مهم ترین عامل برای افزایش قد در دوران رشد می باشد. اگر چه میزان تولید هورمون رشد در بدن کاملاً به مغز وابسته است، ولی می توان با استفاده از روش هایی میزان تولید آن را در بدن افزایش داد. البته باید توجه داشت، افزایش قد در دوران رشد امکان پذیر خواهد بود و بعد از سخت شدن قسمت نرم و غضروفی استخوان ها و توقف رشد طولی آنها، قد فرد افزایش نخواهد یافت. شش راه وجود دارد که می توانید با انجام آنها تا حدی باعث افزایش ترشح هورمون رشد شوید:
1-خواب کافی و منظم باعث افزایش مقدار هورمون رشد در طول روز می شود.
2- به جای اینکه سه وعده غذایی و در هر وعده مقدار زیادی غذا مصرف کنید، سعی نمایید وعده هایی غذایی خود را به شش وعده غذایی برسانید تا در هر وعده مقدار کمتری غذا مصرف کنید، زیرا مصرف زیاد مواد غذایی که دارای نمایه گلیسمی بالا (به سرعت قند را بالا می برند) هستند، بدن را وادار می کند که مقدار انسولین بیشتری ترشح نماید. این مسئله نه تنها منجر به ذخیره چربی اضافی در بدن می شود، بلکه ممکن است جریان هورمون رشد را در بدن متوقف کند. به این نکته مهم اشاره می کنیم که مصرف غذاهای حاوی قند کمتر و یا دارای قند های پیچیده (میوه و سبزیجات)، از آزاد شدن سریع و بیش از حد انسولین جلوگیری خواهد کرد. ورزش کردن، خواب کافی، تغذیه صحیح و کاهش استرس، نه تنها شما را سالم تر نگه می دارد، بلکه غده هیپوفیز قدامی را برای انجام وظایف خویش که یکی از آنها ترشح هورمون رشد است، تشویق می کند.
3- مصرف غذاهای حاوی پروتئین و کربوهیدرات، دو ساعت قبل از فعالیت ورزشی و بلافاصله بعد از آن، باعث افزایش قابل توجه هورمون رشد و تستوسترون در خون می شود. بنابراین دو ساعت قبل از انجام فعالیت های ورزشی ،یک ساندویچ کوچک سالاد و جوجه و یا از شیر موز مصرف کنید.
4- انجام ورزش های کششی روزمره مثل نرمش های بدنسازی روزانه، تاثیر مستقیمی بر روی ترشح هورمون رشد دارند. مطالعات جدید نشان می دهند که مقدار و دفعات ترشح هورمون رشد با فعالیت ورزشی شدید مرتبط می باشد. بعد از فعالیت ورزشی شدید هورمون رشد بیشتری در بدن آزاد می شود. برای اینکه شما بیشترین بهره را از فعالیت ورزشی بدست آورید، باید مطمئن باشید که مدت و شدت فعالیت ورزشی شما برای ایجاد پاسخ مناسب (تحریک هیپوفیز قدامی برای ترشح هورمون رشد) کافی است. ورزش های هوازی شدید و پیاده روی به مدت حداقل 30-20 دقیقه باید انجام شود. ورزش های کششی خاصی وجود دارد که ممکن است تا حدی باعث آزاد شدن هورمون رشد شوند. با انجام حرکات کششی که مستلزم کار گروهی ماهیچه ها می باشد، شدت فعالیت ورزشی بالا می رود و به دنبال آن غده هیپوفیز قدامی مجبور می شود که هورمون رشد بیشتری آزاد نماید. شرکت در فعالیت های ورزشی هوازی شدید نیز می تواند باعث افزایش ترشح هورمون رشد شود.
5- دریافت اسید آمینه گلیسین قبل از فعالیت ورزشی می تواند تا حدی باعث تحریک ترشح هورمون رشد شود. ولی این اسید آمینه زمانی موثر است که به صورت مکمل دریافت شود. با مصرف غذاهای غنی از اسید آمینه گلیسین (مانند گوشت، ماهی، مرغ و شیر) قبل از فعالیت ورزشی، نمی توان ترشح هورمون رشد را افزایش داد، زیرا با مصرف این نوع غذاها قبل از فعالیت ورزشی، معده شما پر خواهد شد و گلیسین اضافی جذب بدن نخواهد شد. اگر اسید آمینه گلیسین بیشتر از مقدار لازم دریافت شود، مقدار اضافی آن باید از سد خونی- مغزی (blood-brain barrier) عبور کند، در نتیجه اثر گلیسین بر روی ترشح هورمون رشد کاهش می یابد. بنابراین می توان گفت، فقط در صورتی که این اسید آمینه به صورت جدا و به شکل مکمل و ترجیحاً با معده ی خالی مصرف شود، باعث آزاد شدن هورمون رشد می شود. در این حالت سرعت جذب گلیسین بالا می رود و سایر اسیدهای آمینه نیز با جذب آن تداخل نخواهند کرد (البته حتما باید با تجویز پزشک انجام گیرد).
6- بیشترین مقدار هورمون رشد در دو ساعت اولیه خواب ترشح می شود. هرگز دو ساعت قبل از خواب وعده غذایی سنگین (حاوی مقادیر زیاد مواد غذایی) مصرف نکنید، زیرا نیاز به انسولین بالا بعد از مصرف زیاد مواد غذایی، از آزاد شدن هورمون رشد به مقدار زیاد جلوگیری می کند. در نتیجه بدن نمی تواند از فواید استراحت بهره مند شود. همچنین به نظر می رسد، شب بهترین زمان برای دریافت مکمل اضافی جهت افزایش ترشح هورمون رشد می باشد. محققان دریافته اند، مصرف اسیدهای آمینه آرژنین و اورنیتین با یکدیگر و با معده خالی، قبل از خواب می تواند مقدار هورمون رشد را افزایش دهد. مکمل های قابل دسترس مطمئن تری نیز وجود دارند که شما می توانید از آنها استفاده کنید. مثلاً 5- هیدروکسی تریپتوفان که قبلاً برای درمان بی خوابی استفاده می شد، به ترشح هورمون رشد کمک می کند. البته مجددا تاکید این نکته ضروری است که تمامی این مکمل ها باید تحت نظر پزشک و با تجویز وی مصرف شوند و از مصرف خودسرانه آنها خودداری کنید.
نظرات بسته شده است.