راهبردهای تغذیه ای در بیماری کبد چرب
بیماری کبد چرب، بیماری مزمنی است و به تجمع چربی مابین سلول های کبدی اشاره دارد. سنتز چربی در سلول های کبدی موجب اختلال در عملکرد مطلوب این اندام می شود و در نتیجه سلامتی را به مخاطره می اندازد. کبد چرب به دو دسته الکلی و غیر الکلی تقسیم می شود، در بیماری کبد چرب الکلی همانطور که از نام آن پیداست، دلیل اصلی بروز بیماری مصرف الکل است، با وجود این بیماری کبد چرب غیر الکلی بنا بر دلایل دیگری بروز می کند. اگر شما مبتلا به بیماری کبد چرب هستید، بهتر است بدانید که برای توقف روند بیماری و کمک به برگشت سلامتی این اندام باید به آن کمک کنید. لذا لازم است تغییراتی را در سبک زندگی خود ایجاد کنید.
• از یک رژیم غذایی سالم، متعادل و مغذی پیروی کنید. فراموش نکنید که کبد برای ترمیم خود به مواد غذایی مفید و سالم نیاز دارد. لذا سعی کنید سبزیجات، میوه ها، پروتئین و چربی های خوب را به اندازه کافی دریافت کنید. مصرف کلسترول، قند و غذاهای چرب را محدود کنید. ماهی های آب سرد را به جهت مقادیر زیاد اُمگا 3 به رژیم خود اضافه کنید. اُمگا3 در ترمیم ساختار سلولی کبد نقش مهمی دارد.
• از دریافت کربوهیدرات های با شاخص قندی بالا و نیز شکر بپرهیزید. این مورد شامل همۀ انواع کربوهیدرات های سفید یعنی تصفیه شده از قبیل برنج سفید، نان سفید، شکر می باشد. بنابراین، توصیه می شود برنج قهوه ای و نان های سبوس دار را جایگزین برنج و نان سفید کنید.
• وزن خود را به آهستگی کم کنید. اگر اضافه وزن دارید و یا این که چاق هستید، پیروی از یک رژیم غذایی صحیح و پرداختن به فعالیت ورزشی می تواند در کاهش وزن به شما کمک کند. به یاد داشته باشید که اضافه وزن زیاد سرعت پیشرفت بیماری را بیشتر می کند، و در مقابل، گرسنگی کشیدن و عدم رعایت یک رژیم غذایی سالم و صحیح نیز می تواند وضعیت را بدتر کند.
• ورزش کنید. پرداختن به فعالیت ورزشی به تسریع بهبودی و برگشت سلامتی کبد کمک می کند. فعالیت ورزشی موجب کاهش وزن می شود، این موضوع اثر زیادی در بهبودی شما خواهد داشت. علاوه بر این، فعالیت ورزشی فواید دیگری نیز دارد که به بهبود سوخت و ساز کبدی می کند.
ویتامین ها و مواد معدنی نقش مهمی را در برگشت سلامتی و بهبودی کبد ایفا می کنند.
• ویتامین های گروه B. این دسته از ویتامین ها که جزو ویتامین های محلول در آب هستند، در سم زدایی مواد مضر بدن به کبد کمک می کنند. بدن برای اعمال زیادی به ویتامین های گروه B نیاز دارد، از قبیل تجزیه صفرا در کبد که به هضم و هم چنین تجزیه کلسترول کمک می کند.
• روی. این ماده معدنی فرآیندهای زیادی را در بدن میانجیگری می کند، شامل بهبود زخم و انعقاد خون. علاوه بر این، به خنثی کردن رادیکال های آزاد کمک می کند، و از طریق تقویت سیستم ایمنی می تواند به بهبودی سلول های کبدی کمک کند. این امر به ویژه، در هنگامی که کار کبد زیاد است و برای کارآیی عملکردش نیز مفید است.
• آنتی اکسیدان ها. ویتامین E و ویتامینC- هر دو- آنتی اکسیدان های طبیعی هستند که به ترمیم بافت و مبارزه با عفونت کمک می کنند. آن ها موجب مههار عملکرد رادیکال های آزاد می شوند و به فرآیند سم زدایی کبد کمک می کنند.
• کولین. این ماده مغذی یکی از انواع ویتامین های گروه B است که به انتقال چربی از کبد کمک می کند. منابع غذایی غنی از کولین عبارتند از زرده تخم مرغ و بادام زمینی.
رژیم غذایی نا صحیح و عدم تحرک دو عامل اصلی در بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی هستند. در مجموع سعی کنید رژیم غذایی تان بیشتر شامل سبزیجات، میوه های تازه، انواع لوبیا، گوشت بدون چربی، غلات سبوس دار، تخم مرغ، لبنیات و روغن های سالم باشد. در مقابل، از مصرف غذاهای چرب، شیرین، انواع نوشابه، الکل، چربی های ترانس و اشباع بپرهیزید. فراموش نکنید که بهتر است یک خط قرمز دور غذاهای فرآوری شده و کنسروی بکشید.
نظرات بسته شده است.