کنترل دیابت

استفاده از غذای خانگی بهترین انتخاب برای بیماران مبتلا به دیابت است. این بیماران باید خوردن فست فودها یا صرف غذا در رستوران را کنار بگذارند تا بتوانند میزان مصرف شکر، نمک، و کالری دریافتی خود را کنترل نمایند.

روش های کنترل دیابت

بیماری قند یا دیابت یکی از شایعترین بیماری‌های متابولیک می باشد. علامت مشخصه آن میزان قند خون بالای 120 میلی‌گرم در دسی لیتر در حالت ناشتا است و از دیگر نشانه‌های آن پرخوری می باشد. این بیماری امروزه شیوع بسیاری در جوامع بشری پیدا کرده است و درمانی برای آن وجود ندارد. بر همین اساس، مدیریت صحیح بیماری و کنترل دیابت جهت حفظ کیفیت زندگی، امری ضروری است.

دیابت، تمام بدن از جمله بینایی، کلیه، دستگاه گوارش و غیره را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین اصلاح سبک زندگی و استفاده از رژیم غذایی مناسب جهت کنترل قند خون ، از اهمیت بسزایی برخوردار است.

 

1_ عدم مصرف فست فود

پختن غذا در خانه بهترین انتخاب برای بیماران مبتلا به دیابت است. این بیماران باید خوردن فست فود یا صرف غذا در رستوران را کنار بگذارند تا نظارت کافی بر مصرف میزان شکر، نمک، و کالری دریافتی خود داشته باشند. این موضوع جهت کنترل قند خون و تغذیه سالم در این بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. فست فود حاوی نمک زیادی می باشد و مطالعات نشان می دهد که استفاده از یک رژیم غذایی با نمک بالا، خطر بیماری های قلبی _ عروقی را در بیماران مبتلا به دیابت افزایش می دهد. همچنین، فست فود حاوی چربی های اشباع و کالری بالایی است که به چاقی منجر می شود.

عدم مصرف فست فود در دیابتی ها

 

2_ ترک سیگار

سیگار برای بیماران مبتلا به دیابت، به ویژه دیابت نوع دو، بسیار مضر است. سیگار کشیدن موجب تنگی رگ های خونی می شود و گردش خون را با مشکل مواجه می کند. همچنین، این کار مقاومت به انسولین را افزایش می دهد و دقیقا مخالف آن چیزی است که برای بیماران مبتلا به دیابت مناسب می باشد.

3_ بررسی وضعیت بینایی

در صورت عدم کنترل بیماری ممکن است، سلامت بینایی بیمار تحت تاثیر قرار بگیرد و نابینایی یکی از جدی‌ترین و شایع‌ ترین عوارض جانبی دیابت در بلند مدت می باشد. بنابراین، بیماران مبتلا به دیابت باید به طور منظم با مراجعه به چشم پزشک شرایط بینایی خود را کنترل نمایند.

 

4_ فعالیت بدنی داشته باشید

فعالیت بدنی منظم، بهترین روش برای کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت محسوب می گردد. دیابت جریان خون به اندام های بدن را کند می کند و کم تحرک و چاقی، شرایط آن را نامناسب تر خواهد ساخت. حفظ یک سبک زندگی فعال شما را در فرم بهتری نگه خواهد داشت، سوخت و ساز بدن را بهبود می بخشد، و فرآیندهای جذب انسولین را افزایش می دهد و از این رو، آثار دیابت را کمتر احساس خواهید کرد.

پیاده روی و کنترل بیماری دیابت

5_ کاهش مصرف قهوه

ایجاد تغییر و اصلاح سبک زندگی، می تواند تاثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی یک بیمار مبتلا به دیابت داشته باشد. فنجان های قهوه مورد استفاده در کافی شاپ ها اغلب حاوی شکر فراوان می باشند که می تواند موجب نوسانات انسولین و گلوکز در بدن شود. بنابراین در صورت مصرف آن، بهتر است  قهوه را در خانه درست کرده تا بر میزان شکر مصرفی خود نظارت داشته باشید.

 

6_ استفاده از قدم شمار

این دستگاه کوچک و پر قابلیت با بهره گیری از یک شتاب سنج حساس این توانایی را دارد که تعداد گامهایی که برداشته اید و همچنین مسافتی را که پیموده اید بطور دقیق اندازه گیری کرده و در نهایت با توجه به اطلاعات اولیه ای که به آن داده اید، وزن و طول گامها و همچنین میزان کالری مصرف شده توسط شما را اندازه گیری کند.
لذا استفاده از آن برای تمامی افرادی که می خواهند کنترل بیشتری بر فعالیتهای ورزشی و رژیمی خود داشته باشند توصیه می گردد.

این کار می تواند انگیزه بیشتری برای پیاده روی و ورزش در شما ایجاد کند که به حفظ سلامت و همچنین کنترل قند خون شما کمک خواهد کرد.

 

استفاده از قدم شمار در کنترل دیابت

7_ استفاده از بشقاب کوچک‌تر

یکی دیگر از راههای آماده کردن وعده های غذایی برای افراد مبتلا به دیابت، استفاده از بشقاب های کوچک‌تر است که تاثیر بسزایی از لحاظ روانی بر روی این افراد خواهد داشت. این امر موجب کنترل حجم غذا و کالری دریافتی خواهد شد.

 

8_ مصرف میوه و سبزیجات جدید

بدن هر فردی به شیوه ای متفاوت به مواد غذایی مختلف واکنش نشان می دهد و این مساله به طور ویژه درباره میوه ها و سبزیجات، صدق می کند. پس از مصرف میوه ها و سبزیجات جدید می توانید قند خون خود را بررسی کرده و واکنش بدن را نسبت به آنها ببینید. بر همین اساس، شما می توانید یک برنامه غذایی مناسب جهت کنترل قند خون و تغذیه سالم  و همچنین کنترل دیابت برای خود در نظر بگیرید.

 

9_ افزایش مصرف فیبر

فیبر بخشی اساسی و ضروری در رژیم غذایی دیابتی است. از آنجایی که مصرف فیبر موجب احساس سیری طولانی مدت می شود در نتیجه تمایل فرد به مصرف غذاهای شیرین و تنقلات کاهش می یابد. بنابراین توصیه می شود روزانه 25 تا 30گرم فیبر به رژیم غذایی مبتلایان به دیابت اضافه گردد. فیبر نامحلول موجب بهبود عملکرد سیستم گوارشی و تسهیل جذب مواد مغذی خواهد شد، در شرایطی که فیبر محلول می تواند سطوح کلسترول خون را کاهش داده و مدیریت گلوکز خون را بهبود ببخشد.

استفاده از فیبر در دیابت

10 _ تست قند خون به طور مرتب

بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت، برنامه ای برای بررسی قند خون تعیین می کنند، اما اغلب این کار را پیش یا پس از وعده های غذایی انجام می دهند. در صورتی که این کار را چند بار در طول روز انجام دهید، خواهید توانست از واکنش های بدن خود به غذا و میزان جذب گلوکز اطلاع داشته باشید و این امر موجب اصلاح شیوه زندگی و کنترل قند خون خواهدشد.

 

11_ بررسی شرایط پاها

مشکلات مربوط به گردش خون در اندام ها، به ویژه پاها، در بیماران مبتلا به دیابت شایع است. این اتفاق ممکن است منجر به بی حسی گردد و از این رو متوجه بریدگی ها و خراش ها نشوید. این موضوع خطرناک است و ممکن است به عفونت یا مسائل جدی‌تر پا منجر شود که گاهی اوقات حتی نیاز به قطع عضو نیز وجود دارد. شرایط پاهای خود را هر روز بررسی کنید و در صورت مشاهده این مشکلات با پزشک خود مشورت نمایید.

 

12_ مصرف میان وعده

با افزایش وعده هایی غذایی خود به 5 یا 6 وعده کم حجم و سبک در روز به جای سه وعده غذایی با حجم بالا، سیستم گوارش فعالتر خواهد بود و حساسیت به انسولین افزایش می یابد. در این شرایط، نوسانات شدید قند خون در صورت گسترش دریافت کالری و قند در طول روز کمتر پیش می آید. مراجعه به یک متخصص تغذیه راه حلی مناسب جهت تنظیم یک برنامه غذایی متعادل برای کنترل قند خون و تغذیه سالم برای شما می باشد.

نظرات بسته شده است.