مراقبت از دندان ها در بارداری

مراقبت از دندان ها در دوران بارداری از اهمیت بسزایی برخوردار است. بارداری باعث ایجاد تغییرات هورمونی می گردد و احتمال ایجاد بیماری های لثه را افزایش می دهد و این امر بر سلامت جنین نیز تاثیرگذار خواهد بود. در این مقاله قصد داریم شما را با چگونگی حفظ بهداشت دهان و دندان در این دوران آشنا کنیم.

 

اهمیت مراقبت از دندان ها در بارداری

 

با وجود اینکه مادران باردار از اهمیت بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری، در حفظ سلامت خود و کودک آگاه هستند، اما چون در این دوران معمولا از انرژی کمتری برخوردار می باشند و  زودتر خسته می‌شود، ممکن است در پایان روز از دندان های خود غافل شوند.

در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی، لثه‌ها کمی آسیب پذیر‌تر می‌شود که در صورت سهل‌ انگاری در بهداشت دهان، لثه‌ها تحریک پذیر و ملتهب شده و دچار خون ریزی می‌شوند. بنابراین رعابت بهداشت دندان ها در این دوران، به حفظ سلامتی مادر و جنین در دوران حاملگی و پس از آن کمک می کند.

توصیه می شود قبل از بارداری برای اطمینان از سلامت دهان و  دندان‌ و ترمیم پوسیدگی‌های احتمالی به دندانپزشک مراجعه کنید. هر مشکل در خصوص سلامت دهان را می توان پیش از بارداری درمان کرد.

همچنین مادران باردار نیز باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کرده و در صورت مشاهده هرگونه تغییر در بافت لثه و دندان‌ها حتما با متخصص مشورت کنند. اما متاسفانه این باور غلط در میان اغلب افراد وجود دارد که به دلیل برخی خطرات احتمالی برای جنین، حتی در موارد  ضروری هم به دندانپزشک مراجعه نمی‌کنند. اما توجه داشته باشید که در صورت مراجعه به دندانپزشک حتما بارداری خود را اطلاع دهید.

 

مراقبت از دندان ها در طول بارداری

 

در صورتی که باردار هستید به دندان پزشک خود، این موضوع را گوشزد کنید. مراقبت از دندان ها به صورت منظم را می توان در هر زمان، در طول  بارداری انجام داد. هرگونه عمل ضروری را می توان انجام داد. قبل از گرفتن وقت دندانپزشکی، به متخصص زنان خود مراجعه کنید تا ببینید دستورالعمل خاصی، برای شما دارد یا خیر.

به دندانپزشک خود، اسم تمامی داروهایی که مصرف می کنید را بگویید. هم چنین هرگونه توصیه پزشکی خاصی که دکتر شما ارائه کرده است. دندانپزشک شما باید برنامه درمان شما را براساس این اطلاعات تنظیم نماید. اشعه های ایکس دهانی را می توان در طول دوره بارداری انجام داد. دندانپزشک شما از نکات احتیاطی زیادی برای مراقبت از شما و کودکتان استفاده می کند (همانند گذاشتن پوششی بر روی شکم و تیروئید شما).

در دوران بارداری بیش از هر زمانی، معاینه های منظم دندان و لثه، برای مادران باردار اهمیت دارد. زیرا بارداری شما باعث تغییرات هورمونی می شود که می تواند احتمال ایجاد بیماری های لثه را در شما افزایش دهد. نسبت به هر گونه تغییر در لثه های خود، در طول بارداری توجه داشته باشید. در صورت لطیف شدن، خونریزی یا ورم  لثه، در طول بارداری با دندانپزشک مشورت نمایید.

در صورتی که بیماری صبحگاهی باعث می شود که شما نتوانید دندان های خود را مسواک بزنید، استفاده از خمیردندان که مزه ملایم تری دارد، در طول بارداری، گزینه مناسبی است.  در صورتی که بیماری صبحگاهی داشته یا به طور مکرر دچار تهوع می شوید، دهان خود را با آب یا دهانشویه بشویید،

 

سلامت دندان ها در بارداری با برنامه غذایی مناسب

 

تغذیه مناسب و استفاده از رژیم بارداری متعادل نقش اساسی در مراقبت از دندان ها در دوران بارداری خواهد داشت.  میل شدید به مصرف شیرینی جات، در طول بارداری، معمولا در مادران باردار دیده می شود، اما  در نظر داشته باشید که هرگز از اسنک های شکردار استفاده نکنید و همچنین مصرف زیاد  میان وعده مصرف در طول روز،  احتمال پوسیدگی دندان ها را افزایش می دهد.

رژیم غذایی سالم که محصولات لبنی، پنیر و ماست در خود دارد، منبع مناسبی از مواد معدنی ضروری برای رشد و سلامت لثه، دندان و استخوان های کودک شما می باشد.

 

علائم مشکلات لثه و دندان در بارداری

 

در صورتی که هر گونه علامتی از ایجاد مشکلات دندانی را مشاهده کردید، با دندانپزشک خود صحبت کنید. نشانه ها و علائم مشکلات دندانی عبارتند از :

1_ نفس بد بو

2_ دندان های لق

3_ غده یا جوش دهانی، بر روی لثه ها

4_ فضاهای جدید میان دندان ها

5 _ لثه هایی که رو به عقب حرکت می کنند

6_ چرک، در طول خظ لثه

7_ لثه ها قرمز، متورم  و لطیف که به راحتی دچار خونریزی می شوند

8_ دندان درد

راهکارهایی برای جلوگیری از مشکلات دهان و دندان در بارداری:

 

1_ دندان های خود را با فلوراید بشورید، دوبار در روز مسواک زده و یک بار در روز نخ دندان بکشید. از مسواکی استفاده کنید که دندانه های نرمی داشته باشد. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم می تواند پلاکت ها را برداشته و به شما کمک کند تا سلامت دندان و لثه های خود را حفظ نمایید.

2_ درصورتی که نمی توانید به دلیل استفراغ و حالت تهوع، دندان های خود را مسواک بزنید از دهانشویه استفاده کرده یا دهانتان را با ترکیبی از یک قاشق چای خوری جوش شیرین، در یک لیوان آب بشویید. شستن دهان می تواند به شما کمک کند تا میزان اسید در دهانتان را کاهش دهید.

3_ برای دریافت چکاب منظم دندانی، هر 6 ماه (حتی در طول بارداری)، به دندان پزشک مراجعه نمایید. در زمان چکاب، به دندان پزشک گوشزد کنید که باردار هستید.

4_ غذاهای سالم بخورید و خوردن شیرینی جات را محدود کنید. غذاهای سالم شامل میوه و سبزیجات، گوشت بدون چربی، نان های غلات کامل، پاستا و فرآورده های لبنی کم چرب می باشد. هم چنین به جای نوشیدنی های شکردار، آب بنوشید. خوردن غذاهای سالم به شما و کودک در حال رشدتان کمک می کند تا مواد مغذی دریافت نمایید.

دندان کودکتان، بین 3 تا 6 ماه بارداری شروع به رشد خواهد کرد. مواد مغذی همانند کلسیم، پروتئین، فسفر، ویتامین A – C – D به رشد سالم دندان های کودک کمک می کند.

بارداریمراقبت از دندان ها در بارداریمراقبت از دندان ها قبل از بارداریمشکلات دندان و لثه در بارداری