در صورتی که میل چندانی به خوردن وعدههای اصلی ندارید، ولی بعد از آن مرتب ریزهخواری میکنید و تمایل شدیدی به خوردن شرینی دارید، باید بدانید که اگر مادران باردار، توجهی به رژیمغذایی خود و مصرف میان وعده های مناسب در دوران بارداری نداشته باشند، ممکن است در این دوران دچار اضافه وزن زیادی شوید که این مسئله نه تنها برای خود آنها بلکه برای جنین نیز مشکل ساز خواهد بود. در این مقاله به ضرورت مصرف میان وعده مناسب در برنامه غذایی مادران باردار خواهیم پرداخت.
میان وعده در دوران بارداری
در ماههای آخر بارداری به دلیل فشار وارد آمده به معده به علت بزرگ شدن جنین، زنان باردار باید تعداد وعده های غذایی خود را بیشتر نمایند و میان وعده را در رژیم غذایی خود بگنجانند، ولی باید بدانند که در هر وعده مقدار غذایی کمتری میل کنند. بنابراین بهتر است در این دوران از رژیم غذایی مناسب مادران باردار تحت نظر متخصص تغذیه استفاده نمایند تا سلامت مادر و جنین تضمین شود.
در ضمن بهتر است موادغذایی مورد استفاده آنها، کم شیرین و کم چرب باشند، خوراکیهایی را مصرف کنید که هضم آنها راحت تر باشد و تمام ریزمغذیها، ویتامینهای موردنیاز بدن را تامین کند. در این میان، خوردن میان وعدهها نقش اساسی در پیشگیری از ضعف، گرسنگی و همچنین کنترل قندخون خانم های باردار ایفا میکنند.
میان وعده های مناسب در بارداری
1_ میانوعده های انرژیزا
_ ماست و غلات: یک کاسه ماست میوهای را با 30 گرم غلات کامل بدون شکر مخلوط کنید. این میان وعده برای مصرف قبل از کلاس یوگا یا شنای دوران بارداری مناسب است. همچنین حاوی کلسیم، پروتئین، ویتامین و قندهای پیچیده است و میتواند تقریبا 3 ساعت شما را سیر نگه دارد.
_ یک مشت میوه خشک و آب معدنی : آب معدنی حاوی منیزیم است که از خستگی، گرفتگی عضلات و یبوست پیشگیری میکند. میوههای خشک نیز حاوی فروکتوز و انواع ویتامینها می باشند و تا وعده غذای اصلی شما را سیر نگه میدارند.
2_ میان وعده مناسب در زمان گرسنگی
ساندویچ مرغ : 50 گرم مرغ کبابی و چند برگ کاهو و مقدار کمی روغن زیتون را همراه با 2 ورق نان سبوس دار میل کنید. پروتئین گوشت مرغ در این میان وعده، گرسنگی شما را از بین میبرد و نان هم میل به مصرف شیرینی را کمدر شما کاهش می دهد.
موز و شکلات : موز را برش بزنید و به 4 قسمت تقسیم کنید. روی هر برش یک تکه شکلات تلخ بگذارید و چند لحظه آن را درون فر قرار دهید تا شکلات آب شود. با خوردن این میان وعده میل شما به مصرف شیرینی از بین خواهد رفت و همچنین منیزیم و سایر ویتامین های مورد نیاز را دریافت می کنید.
3_ میان وعده صبحگاهی
شیرشکلات: شیر کمچرب و کاکائو را با هم مخلوط کنید و آن را گرم یا سرد بنوشید. این میان وعده نه تنها گرسنگی شما را برطرف خواهد کرد، بلکه روی خلق وخوی شما هم تاثیر مثبت دارد.
نان تست شده: از شب قبل نان تست را در یک لیوان شیر و شربت افرا خیس نمایید، سپس روی آن کمی دارچین بریزید و حرارت دهید تا دو طرف آن کمی برشته شود.
4_ میان وعده کم کالری
سیب: اگر هنگام خرید یا موقع پیادهروی در پارک گرسنه شدید، میتوانید یک سیب گاز بزنید. سیب یک میوه کم کالری است و همچنین این میان وعده می تواند گرسنگی شما را برطرف کند.
سبزیهای ترد: سبزیهای کم کالری مثل هویج، کلم و خیار را قطعه قطعه کنید و با مقداری سس کمچرب یا مقداری پنیر سفید مصرف کنید.
5_ میان وعده ضد تهوع
سالاد مرکبات: پرتقال، گریپ فروت و نارنگی را برش بزنید و مقداری آبلیمو و عسل روی آن بریزید. مرکبات علاوه براینکه حاوی ویتامین c می باشند، اسید میوه و بوی خوش آن حالت تهوع شما را نیز برطرف می کند.
نامناسب ترین میانوعده ها در بارداری
برای اینکه مادران باردار در طول بارداری اضافه وزن زیادی نداشته باشند، باید از مصرف برخی موادغذایی اجتباب نمایند:
1_شیرینی، شکلات و بیسکویت:
قندهای سادهای که سریع جذب میشوند و در شکلات، بیسکویت و شیرینیها وجود دارند، شاید این میان وعده ها برای مدت کوتاهی شما را سیر نگهدارند، اما بعد از 2 ساعت چون قند خون به شدت افت میکند، حالت تهوع پیدا میکنید و تمایل شما به مصرف شیرینی بیشتر میشود.
2_ چیپس و نان صنعتی:
چربیهای اشباع که در شیرینیها، چیپس و نانهای صنعتی موجود است، در کوتاه مدت استرس شما را از بین میبرد و حالت تهوع را برطرف میکند. اما خیلی سریع دوباره گرسنه میشوید. در ضمن این نوع چربیها هضم غذا را هم دچار مشکل میکنند.
3_ نوشیدنیهای گازدار:
این نوع نوشیدنیها گاهی اوقات حالت تهوع را از بین میبرند، اما باعث افزایش اسید و نفخ معده میشوند و میل به خوردن موادغذایی شیرین را افزایش میدهند.