استفاده از قرص های لاغری، از نظر بسیاری از افراد یکی از راه های کاهش وزن سریع می باشد، ولی باید بدانید که برخی از این قرص ها خطرات جبران ناپذیری برای سلامتی شما دارند و برخی افراد نیز مجاز به مصرف قرص های لاغری نمی باشند.
نحوه عملکرد قرص های لاغری
همه قرص های لاغری به یکی از این سه حالت عمل می کنند:
- کاهش اشتها: بنابراین شما کالری کمتری مصرف می کنید.
- کاهش جذب: در نتیجه، کالری کمتری وارد جریان خون شما می شود.
- افزایش متابولیسم: درنتیجه، چربی سوزی افزایش می یابد.
برخی درمان های دارویی وجود دارند که می توانند به نتایج دو روش اول، یعنی کاهش اشتها و کاهش جذب، دست یابند. اما داروهایی که متابولیسم را افزایش می دهند، اغلب عوارض جانبی دارند که ممکن است زیان بخش بوده و به همین دلیل به طور گسترده مورد استفاده قرار نمی گیرند.
خطر مصرف قرص های لاغری
اکثر افراد، تصور می کنند که قرص های لاغری معجزه می کنند و قصد دارند با خوردن این قرص ها، کاهش وزن در مدت کوتاه را تجربه کنند، اما هر قرص لاغری مورد تایید نیست و گاهی خوردن داروهای کاهش وزن تقلبی و نامرغوب، سلامتی شما را تهدید خواهد کرد.
شاید بارها به فکر استفاده از داروهای لاغری افتاده باشید، اما واقعا دارویی وجود دارد که با مصرف آن بدون ایجاد مشکل و عوارض بتوان لاغر شد؟ آیا گیاهی بودن یک داروی لاغری به معنای بیخطر بودن آن است؟
چه کسانی مجاز به مصرف قرص لاغری می باشند؟
افرادی میتوانند از این قرص های لاغری استفاده کنند، که نمایه توده بدنی آنها (BMI ) بالای ۳۰ یا زیر ۳۰ باشد.
با پیشرفت جوامع و تغییر الگوی زندگی افراد، امروزه دیگر بیماریهای عفونی و واگیردار مانند گذشته عامل اصلی مرگ و میر در بین مردم نمی باشد و در عوض بیماریهای غیرواگیر نظیر دیابت، فشار خون، سرطان، بیماریهای قلبی _ عروقی و امثال آن سلامتی افراد را تهدید می کنند.
یکی از اصلیترین عواملی که موجب گسترش اینگونه بیماریها میشود، چاقی و اضافه وزن است. متاسفانه با گسترش چاقی و افزایش متقاضیان درمان آن، ارائه خدمات جهت رفع آن نیز توسعه یافته و استفاده از قرص های لاغری نیز شیوع زیادی داشته است که می تواند خطرناک باشد.
باید بدانید که مصرف کالری و مواد غذایی بیشتر از نیاز روزانه بدن، منجر به تجمع چربی در بافتهای بدن و بروز چاقی میشود که این اتفاق یک شبه رخ نمیدهد بلکه فرایندی است که طی سالها و با مصرف مستمر مواد غذایی به میزان بیشتر از احتیاج بدن ایجاد میشود.
بنابراین برای درمان چاقی باید میزان مصرف انرژی، را به کمتر از مقدار مورد نیاز خود کاهش دهیم، که این امر با استفاده از رژیم غذایی مناسب و افزایش فعالیت بدنی امکان پذیر است. داروهایی که بر پایه علمی باعث لاغری می شوند، عمدتا با تاثیر بر عوامل فوق منجر به کاهش وزن میشوند.
عوارض خطرناک قرص لاغری
عوارض جانبی جدی در قرص های لاغری دیده می شود. داروهای کاهش وزن را می توان با عوارض جانبی مهم مرتبط کرد، یا ممکن است وابستگی و سوء مصرف داشته باشند.
عوارضی مانند مشکلات شدید کبدی، ریزش مو ، به هم ریختن متابولیسم بدن و به هم خوردن تعادل هورمونی، افزایش فشار خون، سکته، دیابت، چربی خون و در برخی موارد بروز سرطانها که میتواند به دنبال مصرف این داروها ایجاد شود.
برخی هشدارها و عوارض جانبی مهم عبارتند از:
_ بسیاری از داروهای کاهش وزن شناخته شده به عنوان آمین ها می توانند قلب را تحریک کرده و منجر به فشار خون بالا و ضربان قلب سریع شوند.
_ آمفتامین – مشتق، نوعی از محرک که کاهش وزن را با یبوست، خشکی دهان، بی قراری، یا بی خوابی مرتبط می کند.
_ بازدارنده های لیپازی مانند آلی یا اکسینال (ارلستات) با آسیب کبدی نادری مرتبط است و بیماران باید نسبت به علائم بیماری کبدی مانند خارش، زرد شدن پوست و چشم ها (یرقان)، از دست دادن اشتها، مدفوع رنگ پریده و یا ادرار زرد رنگ هوشیار باشند.
_ کسیمیا (فنترمین و توپریمات) به عنوان یکی از قرص های لاغری در سال 2012 به تصویب رسید. کسیمیا دسترسی محدودی دارد، زیرا توپریمات، یکی از داروهای موجود در کسیمیا، می تواند به نقص های مادرزادی در مادران باردار منجر شود.
آیا داروهای گیاهی کاهش وزن ایمن هستند؟
اگر شما به کاهش وزن علاقه دارید، ممکن است خرید یک محصول “طبیعی” یا “گیاهی” را انتخاب کنید.
این محصولات ممکن است ادعا کنند که به طور جادویی چربی را ذوب می کنند و به نظر می رسد، باعث کاهش چند کیلوگرم وزن می شود.
آن ها ادعا می کنند که با مصرف این قرص های لاغری، در عرض یک هفته 10 کیلو را از دست خواهید داد و کاهش وزن سریع خواهید داشت، اما این محصولات تقلبی هستند.
قانون گذاران فدرال هشدار داده اند که بسیاری از این مکمل های غذایی که به بازار عرضه می شوند، موثر نیستند و ممکن است باعث عوارض جانبی جدی شوند.
مقامات حتی محصولاتی پیدا کرده اند که حاوی داروهای تجویزی مانند سیبوترامین هستند، که در اکتبر 2010 از بازار آمریکا منع شدند.
اداره غذا و دارو اشاره می کند که مرگ و میرهایی طی استفاده از این محصولات خطرناک رخ داده است.
برخی از داروهای لاغری
آنورکسیانت ها:
داروهایی هستند که در مغز عمل می کنند تا به کاهش اشتها در فرد کمک کنند. آن ها تاثیری بر بخش هایی از مغز دارند که به کنترل این که چقدر احساس سیری می کنید، کمک کنند.
آنورکسیانت ها از جمله قرص های لاغری هستند که به عنوان درمانی برای کاهش وزن به همراه یک برنامه منظم رژیم غذایی و ورزش استفاده می شود. انواع مختلفی از اشتها، از جمله محرک آمفتامین و داروهای کاهش وزن جدید که بر روی انتقال دهنده های عصبی مغز عمل می کنند، وجود دارد.
ارلیستات
یکی از معروفترین قرص های لاغری، دارویی است با نام علمی «ارلیستات» که با نامهای تجاری گوناگون در داخل کشور نیز تولید میشود. این دارو با مهار آنزیم لیپاز رودهای، هضم چربی مواد غذایی خورده شده را متوقف کرده و مانع جذب آن میشود.
درنتیجه با دفع چربی مواد غذایی و مکانیسم کاهش مصرف به کم شدن وزن کمک میکند. این دارو میتواند مشکلات گوارشی مانند دلدرد، نفخ و سوءهاضمه ایجاد کند که در بسیاری از موارد با مشورت پزشک معالج قابل رفع است. این دارو تاییدیه سازمان غذا و داروی ایالات متحده را دارد و به شرط تجویز پزشک در افراد بالغ میتواند در کنار رژیم غذایی در کاهش وزن مؤثر باشد.
از آنجایی که این دارو باعث دفع چربیها میشود، ممکن است جذب ویتامینهای محلول در چربی را مختل نماید. بنابراین توصیه میشود افراد درکنار آن با تجویز پزشک خود برخی ویتامینها را نیز مصرف کنند. با رسیدن به وزن ایدهآل لازم است که مصرف دارو قطع شود.
بلویک (لورکاسرین)
تصور می شود که بلویک به کاهش اشتها و افزایش احساس سیر بودن با کار کردن در یک گیرنده سروتونین خاص در مغز کمک می کند.
سردرد، تهوع، سرگیجه، خستگی، خشکی دهان، یبوست، عوارض جانبی رایج آن هستند. ممکن است موجب ایجاد قند خون پایین در بیماران دیابتی شود.
نکته پایانی
گرچه این داروها مکانیسمهای مختلفی دارند، اما عمدتا اثر ناچیزی روی کاهش وزن افراد دارند یا چنان اثر زیانباری در بدن دارند که همراه با کاهش وزن، اثرات نامطلوب و جبرانناپذیری برای مصرفکنندگان خود به همراه خواهند داشت. این قرص های لاغری عمدتا تحت عنوان داروهای گیاهی عرضه میشوند، پایه و اساس سالمی نداشته و فقط به قصد سودجویی عوارض جبران ناپذیری را برای افراد به دنبال خواهند داشت.
به خاطر داشته باشید که استفاده از قرصهای لاغری تنها با مشورت با پزشک متخصص تغذیه، برای هر فرد امکان پذیر میباشد و برای حصول نتیجه بهتر، باید با رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی همراه شود.