باورهای نادرست تغذیه ای در مورد دیابت

دیابت یک اختلال متابولیک در بدن می باشد که امروزه شیوع بسیاری در جوامع بشری پیدا کرده است و  باورهای نادرستی در مورد این بیماری در بین مردم وجود دارد.

اگر شما نیز به دیابت مبتلا هستید یا از میان اطرافیان‌ شما کسی مبتلا به این بیماری است، ممکن است باورهای مختلفی از این بیماری در ذهن خود داشته باشید.

دیابت به طور مستقیم تحت تاثیر تغذیه قرار می گیرد، در این مقاله قصد داریم، برخی از آنها را در ذهن شما اصلاح نماییم.

 

دیابت و باورهای غلط تغذیه ای

 

با توجه به این که بیماری دیابت، سیستم های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، آگاهی از باورهای غلط درباره آن و اصلاح آنها به پیشگیری از عوارض بیماری و بهبود وضعیت بیمار کمک خواهد کرد.

 

1_ دیابتی ها نباید کربوهیدرات مصرف کنند

 

استفاده از کربوهیدرات ها، پایه و اساس یک رژیم غذایی سالم در همه افراد می باشد. نان های سبوس دار، غلات صبحانه، پاستا، برنج، سبزیجات نشاسته ای مثل سیب زمینی، نخود فرنگی و ذرت می توانند جزیی از وعده اصلی یا میان وعده شما باشند.

مهمترین مسئله در مورد مصرف آنها، کنترل حجم آنهاست. مصرف 3 تا 4 واحد از غذاهای حاوی کربوهیدرات در اکثر افراد دیابتی مشکلی ایجاد نمی کند.

همچنین غلات کامل یکی از منابع فیبر هستند و می توانند به بهبود عملکرد سیستم گوارش شما کمک کنند و به این دلیل که معمولا جذب قند آنها سریع نیست، در کنترل قند خون شما اثرات مضر نخواهند داشت.

2_ مصرف پروتئین برای افراد دیابتی، بهتر از کربوهیدرات است

 

همه منابع حیوانی و گیاهی حاوی پروتئین هستند، بنابراین دیابتی ها برای تغذیه سالم بهتر است پروتئین را از منابعی تامین کنند که چربی، کالری و کلسترول کمی دارند.

گوشت قرمز، تخم مرغ، شیر و پنیر منابع غنی از پروتئین هستند اما چربی اشباع شده بالایی دارند، بنابراین اگر از این منابع استفاده می شود، بهتر است نوع کم چرب آنها را انتخاب کنند و در مورد میزان پروتئین مورد نیاز بدنشان با متخصص تغذیه مشورت نمایند.

بهترین نوع پروتئین برای دیابتی ها، جوجه بدون پوست، ماهی و صدف است. همچنین می توانند پروتئین لازم بدن خود را با مصرف حبوباتی مانند لوبیا، نخود و عدس، سبزی ها و غلات و آجیل ها تامین کنند.

3_ هر مقداری که تمایل داشتید، می توانید میوه بخورید

 

میوه، حاوی فیبر، ویتامین و مواد معدنی بسیاری است. میوه ها، کربوهیدارت نیز دارند و لازم است که شما از آنها به مقدار کافی در برنامه غذایی خود استفاده نمایید.

اما حتما باید از یک متخصص تغذیه در مورد نوع میوه و میزانی که مجاز به مصرف آن هستید مشورت بگیرید. بعضی از میوه ها حاوی قند فروکتوز زیادی می باشند و در صورت مصرف بیش از حد آنها، کنترل قند خون شما دچار اختلال خواهد شد.

 

4_ افراد دیابتی هرگز نباید از شیرینی و شکلات استفاده کنند

 

افراد دیابتی می‌توانند به مقدار خیلی کم از شیرینی و دسر در برنامه غذایی روزانه خود استفاده نمایند و با ورزش کردن در کنار مصرف آنها، قند وارد شده به درون خون، سریعتر جذب سلول‌ها شده و یا اصطلاحا می سوزد.

اما قبل از مصرف آنها باید با متخصص تغذیه مشورت نمایید و در مصرف این خوراکی‌ها اعتدال را رعایت کنید و با کنترل قند خون و تغذیه سالم به کنترل بیماری خود بپردازید.

 

5_  دیابتی ها باید از غذاهای مخصوص خود استفاده نمایند

 

رژیم غذایی افراد دیابتی، سالم‌ترین رژیم غذایی برای همه افراد می باشد، زیرا حاوی حداقل میزان چربی‌ها، شکر و نمک، مقدار کافی مواد غذایی سبوس‌دار، سبزی‌ها و میوه‌ها است.

از آنجایی که مواد غذایی نشاسته‌ای، بخشی از یک رژیم غذایی سالم را تشکیل می‌دهند، اما افراد دیابتی باید حداقل میزان مواد نشاسته‌ای مانند نان، سیب‌زمینی و ماکارونی را مصرف کنند.

بنابراین آنچه در تغذیه این افراد حائز اهمیت است، مقدار مصرفی آنهاست که باید تحت نظر متخصص تغذیه صورت گیرد.

 

6_ افراد چاق و دارای اضافه وزن، حتما به دیابت نوع 2 مبتلا خواهند شد.

 

اگرچه چاقی یکی از عوامل اصلی خطر ابتلا به دیابت است، اما شرایطی از جمله سابقه خانوادگی، قومی و سن نیز نقش مهمی در ابتلا به این بیماری خواهند داشت.

اکثر افراد تنها بعضی از فاکتورهای خطر را در نظر می‌گیرند و گروهی تصور می‌کنند که وزن، تنها فاکتور خطر ابتلا به دیابت نوع 2 است.

اما باید بدانید که اکثر افراد چاق به دیابت نوع 2 مبتلا نمی‌شوند و خیلی از افراد مبتلا به دیابت نیز، وزنی متناسب یا اضافه وزن خیلی کمی دارند. ولی از آنجایی که وزن از فاکتورهای اصلی خطر ابتلا به دیابت است که شما می‌توانید آن را کنترل نمایید، در پیشگیری و کنترل دیابت تاثیر بسزایی خواهد داشت.

 

7_  تنها افرادی که بیش از حد قند و شیرینی‌ مصرف می‌ کنند به دیابت مبتلا می شوند.

 

مصرف زیاد و مداوم مواد قندی به‌ ویژه قندهای ساده، می‌تواند در دراز مدت منجر به فرسودگی و خستگی سلول‌های بتا، گردد. اما این دلیل نمی‌شود که هر کس قند زیاد مصرف می‌کند، مبتلا به دیابت می‌شود.

 

8_ دیابت بیش از تغذیه، با ژنتیک در ارتباط است

 

عوامل ابتلا به دیابت نوع 1 همچنان ناشناخته است. ممکن است این عوامل، ژنتیکی و همچنین محیطی باشند. این نوع دیابت که معمولا از سنین کم بروز می کند به طور مستقیم به تغذیه یا اضافه وزن ارتباط پیدا نمی کند.

اما دیابت نوع 2 که در سنین بالاتر بخصوص بعد از 40 سالگی بروز می کند، ممکن است تغذیه در ایجاد آن نقش داشته باشد. نتایج آخرین بررسی های علمی نشان می دهند که بین اضافه وزن و چاقی شکمی و همچنین ابتلا به دیابت نوع 2 ارتباط وجود دارد.

باورهای غلط تغذیه ای دیابتتغذیه دیابتی هادیابت