ماه نهم بارداری

زنان باردار با ورود به ماه نهم بارداری ، به طور کامل آماده زایمان می‌شوند. به پایان رسیدن یک پروسه بسیار طولانی و سخت برای به دنیا آوردن یک فرزند دوست داشتنی، احساسی است که تنها یک مادران باردار می توانند آن را درک کنند.

مادر با جنین خود در تمام دوران بارداری، رابطه احساسی عمیقی برقرار می‌کند. در طول ماه نهم بارداری، تغییراتی در شرایط فیزیکی مادر و جنین ایجاد می شود. در این مطلب قصد داریم شما را با علائم ماه نهم بارداری و توصیه و مراقبت های آن آشنا نماییم.

 

جنین در ماه نهم بارداری

 

در این ماه از بارداری، فرزند شما برای زایمان آماده است. در هفته سی و پنجم بارداری جنین به سرعت چربی جذب می کند، بخصوص در اطراف پاها و دست ها. هنگامی که تمام اندام های او کامل شدند ریه و مغز به بلوغ می رسند.

در هفته سی و ششم بارداری و هفته سی و هفتم بارداری افزایش وزن ادامه دارد. بدن جنین شروع به تولید پادتن می کند که او را در روزهای اول مصون نگه دارد. در هفته سی و هشتم بارداری افزایش وزن آرام تر پیش میرود، دست ها و ماهیچه ها به قدر کافی قوی شده اند. سر جنین به قسمت پایین حرکت می کند اما دهانه رحم به قدری باز نشده است که انقباضات شروع شوند.

 

تغییرات بدن مادران باردار در ماه نهم بارداری

 

در ماه نهم بارداری مادران باردار نهایت اضافه وزن را خواهند داشت و برای زایمان آماده هستند. با ورود به ماه نهم بارداری و نزدیک شدن به روز زایمان، تغییرات خاصی در بدن آنها رخ خواهد داد:

_  در این ماه معمولا افراد دچار کمر درد  و افزایش فشار بر عصب سیاتیک خود می شوند.

_  لگن به حدی باز می‌شود که  آن را احساس می‌کنند.

_  اغلب مادران باردار در ماه نهم دچار بی اختیاری ادرار می‌شوند.

_  به خاطر استرس زیادی در ماه نهم، روی صورت خطوط استرس پدیدار می‌شود.

_  خوابیدن و دراز کشیدن راحت، به مرور زمان و نزدیک شدن به روز زایمان، سخت‌تر می‌شود.

_  ترشحاتی از سینه خارج می‌شود که آغوز نام دارد. در ماه نهم باید از پد سینه استفاده نمایید.

_  در ماه نهم بارداری نوسانات خلق و خوی شدیدی در مادران ایجاد می‌شود و بعد از زایمان روحیه شما تغییر خواهد کرد.

_ شکل چشم به دلیل گردش مایعات اضافی در آن تغییر خواهد کرد.

 علائم طبیعی ماه نهم بارداری

 

علائم در این ماه از بارداری مشابه ماه های قبل است، با این تفاوت که شدت آن دوبرابر شده است.

 

1_  تغییر مکان جنین

 

چند هفته پیش از زایمان احساس سوزش معده و تنگی نفس دارید که به دلیل تغییر مکان جنین و افتادن آن در مسیر زایمان است. در کنار سوزش معده، یبوست و پشت درد نیز وجود دارد.

افتادن جنین در مسیر زایمان به معنی نزدیک بودن زایمان است، اما می تواند چند روز یا چند هفته پیش از شروع انقباضات باشد. همچنین این مقدمه ای بر علائم دیگر شامل ترشحات واژن و پشت درد است.

 

2_ دفع ادرار مکرر

 

در اثر حرکت جنین به مکان جدید، به مثانه فشار وارد می شود، بنابراین شما هر چند دقیقه به دستشویی می روید. همچنین کنترل مدفوع نیز دشوار است. سعی کنید مایعات بیشتر بخورید. در صورت مصرف کمتر مایعات احتمال عفونت مجاری ادراری افزایش می یابد.

 

3_  انقباضات براکستون

 

با نزدیک شدن به انتهای بارداری، انقباضات اشتباه یا براکستون افزایش می یابد. این انقباضات تا چند هفته پیش از زایمان ادامه پیدا می کنند. اگر چه این انقباضات به شدت انقباض اصلی زایمان نیست اما درد کمی نیز ندارد. در واقع آن ها به قدری شدید هستند که دهانه رحم را باز می کنند.

هنگامی که دچار انقباض می شوید سعی کنید حالت نشستن یا ایستادن خود را تغییر دهید. کم آبی بدن باعث افزایش انقباضات می شود. این انقباضات طبیعی است، اما اگر در یک ساعت بیش از چهار انقباض تجربه کردید با پزشک صحبت کنید.

 

4_ اسهال

 

اسهال در اواخر بارداری یکی از علائم نزدیکی زایمان است. همچنین حرکات روده نیز باعث انقباض شکم می شود.

 

5_ تغییر در حرکات جنین

 

با رشد جنین ضربه های او کاهش می یابد. زیرا فضای کوچکی در اختیار دارد. اما ضربات در حال حاضر شدیدتر هستند. در صورت کاهش ناگهانی ضربه ها باید به پزشک اطلاع دهید.

 

6_ پاره شدن کیسه آب

 

در کمتر از پانزده درصد از مادران بادرار پیش از شروع انقباضات، کیسه آب پاره می شود. بنابراین گاهی اوقات پزشک از مایع آمونیاک مصنوعی استفاده می کند. مایع آمونیاک باید بی رنگ و بی بو باشد. اگر مایع سبز رنگ است یا بو می دهد با پزشک تماس بگیرید.

 

تغذیه در ماه نهم بارداری

 

رژیم غذایی شما در ماه نهم بارداری باید شامل مواد غذایی زیر باشد:

 

1_ غذاهای غنی از فیبر:

 

سبزیجات، میوه، نان کامل، غلات، حبوبات، خرما،

 

2_ مواد غذایی غنی از آهن:

 

ماهی، مرغ، زرده تخم مرغ، کلم بروکلی، عدس، نخود، اسفناج، انواع توت، سویا، میوه های خشک مانند آلو، کشمش

در این دوران از بارداری، مادران باردار حتما باید حداقل 3 وعده غذاهای غنی از آهن را به صورت روزانه در برنامه غذایی خود قرار دهند.

 

3_ کلسیم جهت اسکلت بندی جنین:

 

محصولات لبنی، بلغور جو دوسر، بادام، دانه کنجد.

زنان باردار باید غذاهای غنی از کلسیم را جهت حفظ اسکلت بندی نوزاد و خودشان در طول این مرحله از بارداری، در راس مواد مصرفی روزانه خود قرار دهند.

 

4_ غذاهای غنی از ویتامین C:

 

زنان باردار باید مواد غذایی سرشار از ویتامین c شامل میوه های خانواده مرکبات، گوجه فرنگی، توت فرنگی، کلم بروکلی، گل کلم را در هر وعده غذایی مصرف نمایند.

 

5_ مصرف اسید فولیک:

 

این مواد غذایی شامل سبزیجات برگ سبز، حبوبات مانند لوبیا، نخود و لوبیای چشم سیاه می باشند.

برای جلوگیری از بروز نقائص هنگام تولد در نوزاد خود مانند اسپینابیفیدا، مصرف غذاهایی که غنی از اسید فولیک هستند، در دوران بارداری به ویژه ماه نهم بارداری برای مادران باردار بسیار لازم و ضروری است.

 

 

6_ غذاهای غنی از ویتامین A:

 

مواد غذایی حاوی ویتامین A را حتما در رژیم غذایی روزانه خود داشته باشید. این مواد غذایی شامل اسفناج، هویج، سیب زمینی شیرین، طالبی می باشند.

 

 

توصیه های مهم در ماه نهم بارداری

 

  • پیاده روی کنید

خانم های بارداری که زایمان طبیعی در پیش دارند باید در ماه آخر، پیاده روی سبک داشته باشند تا احساس کشش و درد عضله نداشته باشند. همچنین ورزش کردن در ماه آخر بارداری مانعی ندارد به شرطی که پرش و جهش در آن نباشد.

 

  • گرفتگی عضلات را جدی بگیرید

گاهی کشش عضله ران و گرفتگی عضله های دیگر ممکن است در ماه آخر بارداری پیش بیاید، که در بیشتر موارد طبیعی است و خانم ها نباید نگران نباشند. اما در بعضی موارد ممکن است این گرفتگی ها نشانه کمبود کلسیم باشد، که در خانم هایی که دیابت بارداری دارند بیشتر مشاهده می شود. بنابراین متخصصان باید آن را بررسی کنند.

 

  • در این ماه از بارداری، به مسافرت نروید

در ماه آخر بارداری توصیه می شود که خانم ها مسافرت نروند و یا در صورت رفتن به مسافرت، ترجیحا به جایی بروند که به محل درمانی نزدیک باشد، تا اگر دچار مورد اورژانسی و یا خونریزی شدید، فورا به آنجا مراجعه کنید. چون در ماه آخر بارداری حرکت های زیاد باعث زایمان زودرس می شود و ممکن است جنین و مادر به خطر بیفتند.

 

  • فعالیت و کار زیاد در این ماه نداشته باشید

خانم ها نباید در ماه آخر بارداری فعالیت و کار سنگین انجام دهند.

 

  •  کیف بیمارستان را آماده کنید

یکی از آمادگی‌های لازم برای زایمان، جمع کردن ساک بیمارستان است. توصیه می‌شود از هفتۀ ۳۷ بارداری، وسایل لازم برای بیمارستان را تهیه کنید. می‌توانید با بیمارستان انتخابی خود برای زایمان تماس بگیرید و در مورد وسایل لازم سؤال کنید.

بیمارستان‌ها معمولاً یک پک زایمان به شما می‌دهند که در آن وسایل مورد نیاز گذاشته شده است، اما در هر صورت بهتر است هنگام ورود به بیمارستان، وسایل لازم را همراه خود داشته باشید.

اقدامات لازم در ماه نهم بارداریبارداریتغذیه در ماه نهم بارداریماه نهم بارداری