مصرف دارو در بارداری

در دوران بارداری بدون تجویز پزشک متخصص زنان نباید از دارو مصرف شود. برخی مادران باردار از داروهای گیاهی برای رفع انواع مشکلات و بیماری های خود استفاده می کنند.

بسیاری از مادران باردار درباره مصرف داروهایی مانند قرص‌های سرماخوردگی، استامینوفن و انواع مسکن‌ها، شربت‌های گیاهی یا داروهای گیاهی که در عطاری‌ها به فروش می‌رسند، اطلاع کافی ندارند و دقیقاً نمی‌دانند از چه داروهایی می‌توانند در این دوران استفاده کنند. در این مقاله قصد داریم به بررسی زوایای استفاده از دارو در بارداری بپردازیم.

مصرف داروهای آنتی بیوتیک و تب بر در دوران بارداری

 

خانم‌های باردار در صورت سرماخوردگی ممنوعیت قطعی برای استفاده از داروهای آنتی بیوتیک یا تب بر ندارند و ممکن است برای آنها در شرایط خاص این داروها تجویز شود.

بنابراین ممنوعیت کلی برای استفاده از  آنتی بیوتیک در طول دوران بارداری وجود ندارد، ولی اینکه چه نوع آنتی بیوتیکی و به چه مقداری استفاده شود از اهمیت بسزایی برخوردار است و باید توسط پزشک تجویز شود.

همچنین یک داروی تب بر خاص، برای همه نمی توانیم تجویز کنیم، بلکه با معاینه و بررسی علت تب، داروی تب بر باید مصرف شود. باید بدانید که تب کردن در سه ماهه اول بارداری می‌تواند برای مادران باردار و جنین خطرناک باشد، زیرا در این دوران تب ممکن است روی سیستم عصبی جنین تأثیر منفی بگذارد.

بنابراین در این دوران تب شدید را نادیده نگیرید و در کمترین زمان ممکن به پزشک مراجعه نمایید تا با پیدا کردن علت و منشأ آن درصدد بهبود آن برآیید.

 

مصرف داروهای گیاهی در دوران بارداری

 

استفاده از داروهای گیاهی که در داروخانه‌ها فروخته می‌شود، از جمله شربت آویشن و عسل که خاصیت ضدسرفه دارند، در این دوران مشکلاتی دارند ولی ما نمی‌توانیم به طور قطع، درباره خطرساز بودن ترکیبات آویشن موجود در دارو، نظری ارائه دهیم.

مصرف آویشن همراه با  وعده‌های غذایی هیچ خطری برای جنین ندارد، ولی تاکنون مطالعه ای درباره تاثیر شربت‌های گیاهی موجود در بازار روی جنین انجام نشده و بهتر است مادران باردار از مصرف این داروها بدون تجویز پزشک اجتناب کنند.

در این شرایط ، نخستین راه درمان یک سرماخوردگی ساده، استراحت، خواب کافی و مصرف مایعات ولرم به مقدار زیاد و بخور ملایم یا سونا و جکوزی می باشد. اما در صورت تب یا سرفه‌های طولانی و  آنفلوانزا، با تشخیص پزشک از دارو برای درمان می توانید استفاده نمایید. همچنین، در صورتی که ماه‌های اول بارداری در فصول سرد سال قرار داشته باشد، مادران باردار می توانند طبق نظر پزشک نسبت به تزریق واکسن آنفلوانزا اقدام کنند.

با این وجود، اگر به صورت اتفاقی مادری دارویی استفاده کند یا پس از استفاده از دارو متوجه باردار شدن خود شود، زیاد نگران‌کننده نیست، مصرف یک قرص نمی‌تواند خطر زیادی به‌دنبال داشته باشد تا جایی که سلامت جنین را تهدید کند،

 

مصرف داروهای بدون نسخه در دوران بارداری

 

بعضی از داروخانه‌ها، برخی داروها را بدون نسخه پزشک در اختیار مشتری قرار می‌دهند، از آنجایی که مصرف خودسرانه دارو می‌تواند عوارض جبران ناپذیری به‌ دنبال داشته باشد، این عوارض در مادران باردار به مراتب بیشتر خواهد بود.

بنابراین، در صورت مشاهده علائمی مانند سرفه‌های شدید، تنگی نفس، احساس سنگینی در قفسه سینه، تب و درد عضلانی شدید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید.

 

توصیه هایی برای زنان باردار:

 

1. از داروهایی که قدرت بالا دارند و یا دارای اثر طولانی هستند اجتناب کنید.

2. از داروهای ترکیبی به منظور درمان علائم متعدد استفاده نکنید.

3. پس از مشورت با پزشک خود و در صورت نیاز از مصرف هر نوع دارو در طی سه ماهه اول بارداری اجتناب کنید.

4. همیشه قبل از مصرف هر گونه مکمل، ویتامین یا داروهایی که داروخانه بدون نسخه می دهد با پزشک خود مشورت کنید.

5. استامینوفن دارویی برای تسکین دردهای کوتاه مدت است، اما قبل از مصرف آن حتما با پزشک خود مشورت کنید. دقت کنید که از آسپیرین،

ایبوپروفن و یا ناپروکسن استفاده نکنید.

بارداریتجویز دارو توسط پزشک در بارداریمصرف دارو در بارداری