افسردگی در دوران بارداری

افسردگی در دوران بارداری یکی از مشکلاتی است که ممکن است برای برخی از مادران باردار در این دوران از زندگی پیش بیاید. در بسیاری از مواقع ممکن است، اولین نشانه‌های افسردگی بعد از زایمان در دوران بارداری مشاهده شود. در این مقاله به بررسی افسردگی در بارداری، علائم و درمان آن، چگونگی تأثیر آن بر کودک خواهیم پرداخت.

افسردگی در بارداری

افسردگی در دوران بارداری شرایط سختی را برای مادران باردار به همراه خواهد داشت، زیرا این انتظار وجود دارد که یک دوره‌ سرشار از آرامش و نشاط در زندگی زنان باشد، در نتیجه قبول این مورد که شما احساس شادی نمی‌کنید، می‌تواند برای شما سخت باشد.

بهتر است بدانید که افسردگی مشکلی است که برای شما بوجود آمده است و به انتخاب خود شما ایجاد نشده است و می تواند بر جوانب مختلف زندگی شما تأثیر بگذارد و نیاز به درمان خواهد داشت. بنابراین آن را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه نمایید.

 

علائم افسردگی بارداری

برخی از علائم افسردگی در دوران بارداری از جمله خستگی یا مشکلات خواب، امری طبیعی است، اما در صورتی که علاوه بر این علائم، احساس غم و اندوه یا ناامیدی می‌کنید یا به چیزهایی که قبلاً دوست داشتید، بی‌علاقه شده‌اید و توانایی انجام کارهای روزانه خود را ندارید، ممکن است دچار افسردگی باشید.

بنابراین، در صورت مشاهده چند مورد از علائم زیر، تقریباً هر روز، به مدت حداقل دو هفته، لازم است به پزشک خود اطلاع دهید:

1_ بی‌ علاقگی به انجام فعالیت‌های روزانه

2_  احساس غم، ناراحتی یا پوچی در بیشتر ساعات روز

3_  احساس برانگیختگی یا پریشانی شدید

4_ زیاد گریه کردن

5_ تغییر در الگوی غذا خوردن یا خواب

6_ احساس گناه، بی‌ارزش بودن یا ناامیدی

7_  ناتوانی برای کنار آمدن با مسائل

8_ داشتن افکار منفی

9_ نگرانی‌های بی دلیل

10_ حس ترس غیرقابل کنترل

11_ داشتن رؤیاهایی در مورد آسیب دیدن کودک خود

12_ احساس خستگی زیاد

13_ وسواس بیش از حد

14_ حواس‌ پرتی و نداشتن تمرکز

 

درمان افسردگی دوران بارداری

روشهای درمانی مختلفی برای کمک به مادران باردار در مدیریت و درمان افسردگی وجود دارد که عبارتند از :

1_ مشاوره با پزشک:

 

افسردگی یکی از عوارض بارداری است. در مراجعه به متخصص زنان در دوران بارداری، به احتمال زیاد پزشک از شما در مورد خلق‌ و خو و احساسات شما سؤال خواهد کرد، اما اگر او این کار را نکرد، خودتان یادآوری کنید. پزشک می‌تواند پس از تشخیص افسردگی، شما را به یک مشاور ارجاع دهد و مشاور درمان را با گفتار درمانی برای شما آغاز می کنند.

طبق تحقیقات انجام شده، عدم درمان افسردگی در دوران بارداری احتمال به دنیا آوردن نوزاد زودرس یا نوزادی با وزن پایین را افزایش می دهد. همچنین احتمال تحریک پذیری و پریشانی در نوزادان متولد شده از آن دسته از مادران باردار که نسبت به افسردگی خود اقدام ننموده اند، بیشتر خواهد بود.

2_ مصرف دارو:

 

نگرانی نسبت به مصرف دارو در دوران بارداری برای مادران باردار امری طبیعی است. پزشک، مزایا و عوارض ناشی از دارو برای شما و کودک را می‌شناسد و آن‌ها را به شما بازگو خواهد کرد تا بتوانید در مورد درمان، آگاهانه تصمیم بگیرید.

اگر قبل از بارداری از داروی افسردگی استفاده می‌کردید، بدون مشورت با پزشک داروها را قطع نکنید. توقف ناگهانی دارو می‌تواند برای شما و کودک عوارض جبران ناپذیری داشته باشد.

 

 تأثیر افسردگی بر کودک

عدم درمان افسردگی مادران باردار، با اضافه نکردن وزن کافی در دوران بارداری و بروز برخی مشکلات دیگر برای مادر و جنین ارتباط مستقیم دارد.  در صورتی که احساس افسردگی شدید می‌کنید، ممکن است رفتن به چکاپ‌های دوران بارداری نیز برای شما سخت باشد، در این شرایط مراقبت های لازم را از خود و جنین نخواهید داشت و برای شما و جنین خطرناک می باشد.

همچنین عدم درمان افسردگی در دوران بارداری، احتمال به دنیا آوردن نوزاد زودرس یا نوزادی با وزن پایین را افزایش می دهد. نوزادان متولد شده، احتمال بیشتری برای تحریک‌پذیری و پریشانی دارند.

این شرایط ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در برقراری پیوند عاطفی شما با نوزادتان پس از زایمان شود.

راههایی برای داشتن بارداری سالم

 

در صورت ابتلای مادران باردار به افسردگی، مقابله با تغییرات فیزیکی، هورمونی و عاطفی در این دوران سخت‌تر خواهد بود، بنابراین مراجعه به مشاور، مصرف دارو یا ترکیبی از هر دو، بهترین راه برای داشتن یک بارداری سالم و سپری کردن دوران بارداری  می باشد.

اما اگر فقط نوسانات خلقی دارید، برخی راهکارها برای داشتن سلامت روحی در بارداری شامل موارد زیر است:

_  با سختی‌های بارداری یا نوسانات خلقی خود به تنهایی مقابله نکنید.

_ قبل از هر کاری از خود مراقبت نمایید.

_  پیاده‌روی را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

_  برای تقویت رابطه‌ خود با همسرتان وقت بگذارید.

_ خوب غذا بخورید و  از رژیم غذایی مناسب مادران باردار استفاده نمایید.

_  از انجام کارهای غیرضروری و بیش از حد توان در دوران بارداری اجتناب کنید.

_  از قرار گرفتن در موقعیت‌های استرس‌ خودداری کنید.

_ نوشیدن چای، قهوه یا نوشابه را کاهش دهید.

 

افسردگی دوران بارداریدرمان افسردگی دوران بارداریعلائم افسردگی دوران بارداری