ایجاد ترک های پوست ناشی از بارداری، مشکل رایج اکثر مادران باردار در این دوران است. دلایل زیادی برای ایجاد ترک های بارداری وجود دارد که از میان آنها می توان به تغییرات هورمونی، کاهش چربی در ناحیه شکم پس از زایمان، انعطاف کم پوست، و … اشاره کرد.
ترک بارداری
یکی از مشکلات رایج در دوران بارداری ترک های پوستی است که در نواحی مختلف بدن ایجاد می شوند و حس نا خوشایندی را در زنان باردار ایجاد می کند.
بین 75 تا 90 درصد زنان در طول دوران بارداری علائم کشش را افزایش می دهند. نشانه ها به طور معمول به صورت نوارهای خط موازی روی پوست ظاهر می شوند که رنگ و بافت کاملا متفاوتی نسبت به پوست معمولی دارند.
رنگ ممکن است از بنفش تا صورتی روشن، خاکستری روشن باشد. گاهی اوقات علائم کشش ممکن است احساس خارش ایجاد کنند.
ترک بارداری چه زمانی ایجاد می شود؟
میزان کشش در دوران بارداری و بعد از بارداری به دلیل تغییر شدید وزن و پوست اطراف شکم و همزمان با رشد نوزاد صورت می گیرد.
در حالی که علائم کششی معمولا در سه ماهه آخر بارداری (ماه ششم یا ماه هفتم بارداری) قابل مشاهده است، بعضی از مادران باردار با بزرگ شدن شکم این ترک ها را مشاهده می کنند.
در خانم هایی که پوست نازکی دارند علائم کششی صورتی ظاهر می شوند، در حالی که در خانم هایی که پوست تیره تر دارند علائم کششی روشن تر از پوست اطرافش می باشد.
روش های جلوگیری از ترک بارداری
1_ رژیم غذایی مناسب
در طول بارداری با استفاده از رژیم بارداری تحت نظر متخصص تغذیه می توان، موادغذایی لازم و ویتامین های مورد نیاز بدن مادران باردار و جنین را تامین نمود. مصرف غذاهایی که سلامتی پوست را افزایش می دهند و الاستیسیته آن را زیاد می کند عبارتند از:
1_ موادغذایی حاوی آنتی اکسیدان از پوست محافظت می کند و آن را تغذیه می کند. این موادغذایی شامل میوه و سبزیجات مانند اسفناج و توت فرنگی می باشد.
2_ موادغذایی حاوی ویتامین E نیز از سلول های پوست محافظت می کنند. مصرف بروکلی، آواکادو، آجیل و تخمه ها ویتامین E بدن را تامین می کند.
3_ موادغذایی سرشار از ویتامین A باعث ترمیم بافت های پوست می شود. مصرف فلفل دلمه ای قرمز، سیب زمینی شیرین، هویج و انبه ویتامین A بدن را تامین می کند.
4_ مصرف موادغذایی غنی از امگا 3 و 6 نیز به سلامتی سلول های پوست کمک می کند. مصرف تخم مرغ، ماهی و روغن ماهی مناسب است.
5_ نوشیدنی ها باعث خروج مواد سمی از بدن و سلامت پوست می شوند. بدن شما با مصرف نوشیدنی می تواند به حالت پیش از ترک بازگردد. بنابراین روزانه 8 لیوان آب بنوشید. همچنین مصرف چای گیاهی فاقد کافئین از کم آبی بدن جلوگیری می کند.
6_ مصرف میوه ها و سبزیجات آّبدار، از کم آبی بدن جلوگیری می کند. مصرف خیار، فلفل دلمه، توت فرنگی و هندوانه موثر خواهد بود.
1_ پوست خود را مرطوب کنید
با استفاده از مرطوب کننده، پوست ناحیه شکم و مناطقی را که علائم کشش در آن نواحی مشاهده می کنید مرطوب نمایید. روغن نارگیل، کره کاکائو، روغن بادام، کره و روغن شی باتر، روغن گیاهک گندم، ژل آلوئه ورا انتخاب های مناسب و موثری برای حفظ رطوبت پوست در طول دوران بارداری می باشند.
این روغن ها خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارند و موجب بازسازی بافت های پوست می شوند. توصیه می شود پوست خود را صبح بعد از استحمام و همچنین هنگام شب مرطوب کنید.
روغن را بر روی ناحیه آسیب دیده بمالید، سپس با استفاده از حرکات دایره ای به آرامی ماساژ دهید تا روغن جذب پوست شود.
2_ مراقب وزن خود باشید
روش دیگری که می تواند مانع از کشیدگی بیش از حد پوست و ایجاد ترک بارداری شود، حفظ وزن متعادل با وجود رشد نوزاد است. در دوران بارداری به طور طبیعی حدود 22 تا 28 پوند اضافه وزن خواهید داشت، اما باید سعی کنید که افزایش وزن سریع و ناسالم نداشته باشید، زیرا باعث می شود پوست بیشتر کشیده شود.
با وجود اینکه در این دوران باید کالری بیشتری نسبت به قبل از بارداری دریافت کنید، اما باید با استفاده از رژیم بارداری و تحت نظر متخصص تغذیه مقدار کالری دریافتی را به حداقل برسانید.
3_ ورزش کنید
ورزش کردن به طور منظم در دوران بارداری با بهبود گردش خون به الاستیسیته پوست کمک می کند. ورزش کردن و کشش نیز باعث تعریق می شود در نتیجه سموم را از بدن دفع می کنند. علاوه بر این ورزش کمک می کند به سرعت وزن کم کنید و ممکن است علائم کشش را تشدید کند. بنابراین، با پزشک خود در مورد ورزش های مناسب در این دوران در برنامه روزانه خود مشورت کنید.
پس از تولد نوزاد، از تمرینات استقامت و ورزش کاردیو که به سفت شدن پوست و کاهش ترک بدنی کمک می کند، می توانید استفاده کنید.
4_ هیدراته نگهداشتن بدن
نوشیدن مقدار کافی آب در طول روز برای داشتن پوست سالم مهم است. آب به سم زدایی بدن کمک می کند. همچنین در حفظ قابلیت کشش پوست نیز تاثیرگذار است.
بنابراین، روزانه 8 تا 10 لیوان آب بنوشید. نیازی نیست که در یک زمان مقدار زیادی آب بنوشید، بلکه در طول روز کم کم این مقدار آب را بنوشید. میوه و سبزیجات را نیز با مقدار زیاد آب بخورید تا به بدن کمک کند. برای مثال، سالاد با خیار، فلفل دلمه ای و کرفس بخورید. میوه ها و سبزیجات تازه برای سلامت نوزاد شما مفید هستند.