تعداد کودکان مبتلا به کلسترول خون بالا در حال افزایش است. بنابراین، باید راهکارهایی به منظور ایجاد تغییرات موثر در شیوه زندگی و در نتیجه پیشگیری از بروز بیماری های قلبی- عروقی در این کودکان یافت شود. در بزرگسالان اثربخشی رژیم های غذایی گیاهی در پیشگیری از بیماری های قلبی- عروقی در مطالعات مختلف مشخص شده است. در یک مطالعه 4 هفته ای که نتایج آن به تازگی منتشر شده است، محققان دریافت رژیم غذایی گیاهی و رژیم غذایی توصیه شده توسط انجمن قلب آمریکا(AHA) را در 28 کودک چاق مبتلا به کلسترول بالای خون که در محدوده سنی 18-9 سال قرار داشتند، مقایسه کردند. افراد دریافت کننده رژیم غذایی گیاهی از گیاهان و غلات کامل، مقدار محدود آووکادو و آجیل ها استفاده کرده و رژیم غذایی آن ها فاقد چربی افزوده شده و محصولات حیوانی بود. در این کودکان مصرف پروتئین حیوانی از 42 گرم در روز به 24/2 گرم در روز کاهش یافت. همچنین درصد کالری دریافتی آن ها از چربی و چربی اشباع به ترتیب به 18 درصد و 6/3 درصد کاهش یافت. در این کودکان بهبودی در 9 شاخص مشاهده شد که عبارتند از: نمایه توده بدنی (BMI)، فشار خون سیستولیک، وزن، محیط میانه دور بازو، کلسترول تام، لیپوپروتئین با دانسیته کم (LDL)، انسولین و نیز دو شاخص بیماری قلبی شامل میلوپراکسیداز و پروتئین واکنشی C با حساست بالا (hs-CRP).
افراد دریافت کننده رژیم انجمن قلب آمریکا، میوه، سبزیجات، غلات کامل و تصفیه شده مصرف کرده و رژیم غذایی آن ها حاوی سدیم کم، لبنیات کم چرب، روغن های گیاهی، مقادیر متوسط گوشت بدون چربی و ماهی بود. در این کودکان از مجموع کالری دریافتی روزانه کمتر از 30 درصد از چربی و کمتر از 7 درصد از چربی اشباع تامین شده و میزان دریافت روزانه سدیم کمتر از mg1500 و دریافت کلسترول کمتر از mg300 بود. در این کودکان بهبودی در 4 شاخص مشاهده شد که عبارتند از: وزن، محیط دور کمر، محیط میانه دور بازو و میلوپراکسیداز.
نکته عملی: افزایش مصرف غذاهای گیاهی مانند میوه، سبزی و غلات کامل، کاهش دریافت چربی به خصوص چربی های اشباع ماننده کره، خامه و … درکاهش کلسترول خون در کودکان مبتلا موثر است.
منبع:
Macknin M, et al. “Plant-Based, No-Added-Fat or American Heart Association Diets: Impact on Cardiovascular Risk in Obese Children with Hypercholesterolemia and Their Parents.” The Journal of Pediatrics, 2015