نکاتی درباره مصرف تخم مرغ در رژیم

برای مدتی کوتاه متخصصین تغذیه چنین می پنداشتند که محتوای بالای کلسترول موجب افزایش سطوح کلسترول خون می گردد که افزایش خطر بیماری قلبی در افراد را به دنبال دارد. ولی این تصور برای افراد بزرگسال سالم عادی مصداق نداشته و مورد تایید قرار نگرفته است. در حقیقت مطالعات بسیاری نشان داده اند که مصرف تخم مرغ با سطوح کلسترول خونی بالاتر همراه نیست در حالیکه با افزایش محتوای مواد مغذی دریافتی در ارتباط است.

در سال 2000 میلادی،  انجام بررسی برای سنجش اهمیت تغذیه ای  تخم مرغ  در رژیم غذایی امریکاییها، و برای تخمین میزان ارتباط بین مصرف تخم مرغ با سطوح کلسترول خون، آغاز گشت. یافته های بررسی در ژورنال Journal of the American College of Nutritionبه چاپ رسید. نتایج بررسی حاکی از آن بود که تخم مرغ از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و مصرف نرمال آن  ارتباطی با افزایش یافتن سطوح کلسترول خون ندارد.  به ویژه اینکهاین بررسی نشان داد که مصرف کنندگان تخم مرغ دریافت بالاتری از مواد مغذی مهمی نظیر ویتامین های ب12، آ، ای و سی نسبت به افرادی که تخم مرغ مصرف نمی نمودند، داشتند. در واقع مقدار کلسترول خون افرادی که مصرف 4 عدد تخم مرغ و بیشتر را در طی هفته گزارش نموده بودند ، کمتر از افرادی بود که مصرف هیچ و یا 1 عدد تخم مرغ در هفته را گزارش نموده بودند.

4 دلیل دیگر  مبنی بر مفید بودن مصرف تخم مرغ برای سلامت تان عبارتند از:

_ تخم مرغ ها منابعی عالی و ارزان از پروتئین با کیفیت بالا هستند: یک تخم مرغ بزرگ بیش از 6 گرم پروتئین را ارائه می کند در حالی که محتوی تنها 75 کیلوکالری انرژی است. پروتئین تخم مرغ یک پروتئین کامل و حاوی اسیدهای آمینه های ضروری مورد نیاز بدن است.

_تخم مرغ یکی از بهترین منابع غذایی کولین است: کولین اساسا در زرده تخم مرغ یافت می شود، یک تخم مرغ بزرگ تنها در حدود 30% از این میزان مقدار مجاز توصیه شده روزانه(RDA)   از این ماده غذایی را ارائه می کند، که نقش مهمی را در حفظ سلامت مغز و کاهش التهاب ایفا می نماید. بسیاری از افراد دارای کمبود کولین هستند، که این ماده در مقادیری جزئی در غذاهای متفاوت یافت می شود.

 _ تخم مرغ یک گزینه عالی برای افراد در تلاش برای کاهش وزن می باشد.  به خاطر کیفیت بالای پروتئین تخم مرغ، می تواند در تهیه یک صبحانه سیر کننده موثر باشد، که این امر به ویژه برای افرادی که در تلاش برای کاهش وزن هستند، مفید است. البته به شرطی که در طبخ آن روغن اضافه نگردد.

در یک مطالعه که در ژورنال Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology (2007)به چاپ رسید؛ افراد مورد مطالعه از یک رژیم کم چرب و محدود از کالری  پیروی می نمودند که به طور تصادفی به دو مدل دریافت صبحانه شامل: مصرف نوعی نان شیرمال حلقوی(bagel)، یا مصرف دو عدد تخم مرغ در رژیم غذایی  تخصیص یافتند. پس از مدت 8 هفته مشاهده شد که مصرف کنندگان تخم مرغ به میزان65% کاهش وزن بیشتری داشتند، به میزان 83% محیط دور کمرشان کمتر بود، و همچنین سطوح انرژی بالاتری داشتند. همچنین ارزشمند است که متذکر شویم که سطوح کلسترول و تری گلیسرید پلاسمای این دو گروه تفاوت معنی دار ی را نداشت و مشابه بودند. محققین این مطالعه چنین فرض کردند که مصرف تخم مرغ در صبحانه به واسطه ی تقویت سیری و در نتیجه پیروی بیشتر از رژیم محدود از کالری، موجب افزایش کاهش وزن می گردد.

_ تخم مرغ ها از بینایی محافظت می کنند: زرده تخم مرغ حاوی مقادیر قابل توجهی از صورت قابل جذب کاروتنوئیدهای محافظ بینایی نظیر لوتئین و زآگزانتین است، که از پیش رفت تخریب ماکولایی وابسته با سن و کاتاراکت پیشگیری می نمایند. مطالعات منتشر شده در ژورنال Journal of Nutritionنشان می دهند که تخم مرغ افزایش دهنده سطوح مواد مغذی خون بدون افزایش  دادن سطوح کلسترول یا تری گلیسرید آن است.

حال ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که مصرف چه میزان تخم مرغ بر ای شما مناسب است؟

مفید بودن یک خوراکی، همیشه لزوما بدین معنا نیست که مصرف مقادیر بیشتر از آن، برایتان مفیدتر است، و نباید دچار افراط شوید.  مطالعات اخیر نشانگر آن بود که هیچ تفاوت قابل توجهی در بیماری های قلبی-عروقی (نظیر سکته و حمله قلبی) در افرادی که 4-5 تخم مرغ در هفته مصرف می کنند با افرادی که 1 تخم مرغ و یا مقادیر کمتری را در طول هفته مصرف می کنند، مشاهده نشد. لذا مصرف روزی یک تخم مرغ در اکثر روز در هفته یا روزی دو عدد تخم مرغ برای چند روز در هفته، ایمن و مفید به نظر می رسد.  در واقع مصرف روزانه یک عدد تخم مرغ می تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم و مغذی برای بزرگسالان سالم باشد، اما برخی از بیماران باید میزان تخم مرغ مصرفی هفتگی شان را محدود نمایند. یک استثنای مهم در این باب در مورد افراد دیابتی است که مصرف بالای تخم مرغ می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی در آنان را افزایش دهد.  اگر دارای یک شرایط ویژه بالینی مانند بیماری قلبی یا دیابت هستید؛ می بایست با پزشک معالج و یا مشاور تغذیه خود در مورد مصرف تخم مرغ و محدودیت های غذایی در رابطه با بیماری تان مشورت کنید.

تخم مرغچاقیکلسترول