رژیم مدیترانه ای از آتروفی مغز جلوگیری می کند.

تاکنون جنبه های مختلفی از فواید رژیم مدیترانه ای بر سلامت انسان مشخص شده است. رژیم مدیترانه ای شامل مقادیر زیاد میوه، سبزیجات، غلات کامل، روغن زیتون و مقادیر متوسط ماهی و لبنیات است. همچنین مصرف گوشت قرمز در این رژیم محدود شده است. مجموعاً این رژیم باعث کاهش بیماری های قلبی و عروقی، دیابت و چاقی می شود و به حفظ وزن مناسب و پیشگیری از اختلالات قلبی کمک می کند. همچنین رژیم مدیترانه ای به سلامت ذهنی و جسمی نیز کمک می کند و می تواند از مرگ زودهنگام پیشگیری کند.
مطالعه اخیر منتشر شده به نقش رژیم مدیترانه ای در سلامت مغز در سالمندان از جنبه های مختلف حجم مغز، حجم قشر خاکستری و ضخامت قشر پرداخته است. به طور طبیعی با افزایش سن مغز انسان کوچک می شود و سلول های آن از بین می رود. این امر منجر به بروز مشکلاتی برای یادگیری و حافظه می گردد.
مطالعه حاضر  بر روی 967 فرد با میانگین سنی 76-73 سال که به دمانس (زوال عقلی) مبتلا نبودند، طی دوره سه ساله انجام شد. پرسشنامه کامل خوراک برای افراد تکمیل گردید. سپس 562 فرد در 73 سالگی تحت MRI مغزی قرار گرفتند تا حجم مغز، حجم ماده خاکستری و ضخامت قشر خاکستری تعیین شود. از بین این افراد 401 فرد نیز در سن 76 سالگی اسکن شدند. عادات غذایی این افراد بر اساس پرسشنامه بسامد خوراک سنجیده شد. اندازه های مغزی با نحوه پیروی از رژیم مدیترانه ای طی سه سال مطابقت داده شد. 
نتایج نشان داد که عدم پیروی از رژیم مدیترانه مسئول 5/0 درصد از آتروفی مغزی است. این میزان معادل نیمی از کاهش حجمی است که در روند طبیعی پیری رخ می دهد. محققین اثر سن، تحصیلات، بیماری هایی از جمله دیابت و پرفشاری خون را بر این میزان آتروفی تعدیل کردند. مطالعه ارتباطی بین رژیم غذایی و حجم ماده خاکستری و ضخامت قشر مغز پیدا نکرد.
برخلاف مطالعات پیشین ارتباطی بین مصرف ماهی و گوشت قرمز با آتروفی مغزی یافت نشد. این موضوع نشان دهنده آنست که اجزای رژیم مدیترانه ای به صورت مجزا با آتروفی مغزی مرتبط نیستند بلکه کل الگوی غذایی مدیترانه ای مسئول این فواید است.
نکته عملی: پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای سبب پیشگیری از آتروفی مغزی همراه با افزایش سن می شود.
منبع:

Michelle Luciano et al. "Mediterranean-type diet and brain structural change from 73 to 76 years in a Scottish cohort". Neurology, 2017.